Yüksek enflasyondan güç alarak yatırım araçları arasında öne çıkan Borsa İstanbul, bazı günlerde kar satışlarının görülmesine rağmen pozitif bir duruş sergiliyor. Yukarı yönlü hareketlerde yabancı yatırımcıların yaptığı alımlar kritik önem taşıyor. Son 11 yılın en uzun alım serisine imza atan yabancı yatırımcılar, 2012’den bu yana ilk kez arka arkaya 9 hafta boyunca alım yaptılar.
kolayca yatırım yapın
Endeksin rekor seviyelere ulaşması bazı zamanlarda kar satışlarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar haftalardır yükselen endeksi işaret ederek bugün olduğu gibi kar satışlarının görülebileceğini, fakat bu satışların yükseliş trendini bozacak derinlikte olmadığını vurguluyor. Bu çerçevede düzeltme hareketi esnasında panik satışları yapılmaması gerektiğini, çünkü ana trendin yukarı yönlü olduğunu ifade ediyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
14 Ağustos’ta kapanışını 7868 puan ile rekor seviyeden yapan BIST 100 endeksi, bugün gelen satışlarla birlikte geriledi. Endeks yüzde 0,6 değer kaybederek günü 7690 puandan tamamladı.
BIST 100 önceki kapanışa göre 46,64 puan azalırken toplam işlem hacmi 146,9 milyar lira seviyesinde oldu.
Uzmanlar BIST 100’de 7800 ve 7900 seviyelerinin direnç, 7600 ve 7500 puanın destek olduğunu ifade ediyor.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,15 ile iletişim olurken en çok kaybettiren yüzde 3,8 ile sigorta oldu. Bankacılık yüzde 1,7 yükselirken holding endeksi yüzde 0,65 değer kaybetti.
Uzmanlar, pozitif beklentilerin öne çıktığı Borsa İstanbul için değerlendirmelerini Ekonomim’de paylaştı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı borsa analisti ve Matematik Mühendisi Tuncay Turşucu, borsa endeksinin seçimlerden bugüne yüzde 68 yükseldiğini, bu süreçte Türkiye ekonomi yönetiminde ciddi değişiklikler yaşandığını söyledi.
Hangi Sektörler Lokomotif Olacak?
Hisse senetlerindeki risk iştahının devam edebileceğini belirten Turşucu, 8200 seviyesinin endekste önemli bir teknik hedef konumunu aldığını aktardı. Yabancı ilgisinin daha fazla artabileceğini vurguladı ve gelecek dönemde bankacılık, otomotiv, havacılık, perakende ve çimento sektörlerinin lokomotif olarak kalmasını, sigorta, petrokimya, yazılım ve enerji sektörlerinin de destek vermeye devam etmesini beklediğini paylaştı.
Yıl Sonu için Hedef Puan Kaç?
Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık, stratejik olarak yıl sonu için 8800-9000 hedeflerinin olduğunu ifade etti. 8000-8200 civarından başlayabilecek olası bir düzeltme sürecinde 7400 ve 7100 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini dile getirdi.
Perakende, gıda, tekstil, teknoloji, havacılık ve bankacılık sektörlerinin yılın devamı için cazip görünmeye devam ettiğini belirtti.
Seçim sonrası dönemde borsaya 2 milyar dolar civarında para girişi gerçekleştiğini, yabancı payının yüzde 27’lerden yüzde 31’lere yükseldiğini paylaştı. Fakat gelen yabancıların daha çok kısa vadeli fırsat peşinde koşana agresif hedge fonları olabileceğini kaydetti. Kalıcı ve uzun vadeli yabancı girişleri için enflasyonda kalıcı bir düşüş ve daha sıkı bir para politikası duruşunun benimsenmesi gerektiğini savundu.