Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Birleşmiş Milletler Raporu Modern Kölelik Uyarısı Veriyor!

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü'nün raporuna göre krizler yoksulluğu beslerken, modern kölelik artıyor. Detaylar haberde;
Birleşmiş Milletler Raporu Modern Kölelik Uyarısı Veriyor!
HABER GİRİŞ

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Pazartesi günü yaptığı açıklamada, modern kölelik biçimlerine zorlanan insan sayısının son yıllarda gerçekleşen ciddi artışla yaklaşık 50 milyona ulaştığını söyledi.

Son dönemde gözlemlenen beşte bir oranındaki artışı, yoksulluk ve diğer krizlerin tetiklediği belirtildi.

ILO, söz konusu 50 milyon insanın yarısından fazlasının kendi istekleri dışında çalışmaya ve geri kalanının evliliğe zorlandığına dikkat çekti.

Her iki durum da, “tehdit, şiddet, aldatma, gücün kötüye kullanılması veya diğer zorlama biçimleri nedeniyle karşı gelemeyen veya ayrılamayan” insanları içerdiği için modern kölelik tanımı içinde kabul edildi.

Örgüt, daha fazla insanı aşırı yoksulluk içinde bırakan ve daha fazlasını göç etmeye zorlayan Kovid-19, silahlı çatışmalar ve iklim değişikliği gibi krizler tarafından durumun daha kötüleştiğini de vurguladı.

GCM Yatırım Banner

“Genel olarak çabalarımızı gevşettiğimizi düşünüyorum. Zorla çalıştırma söz konusu olduğunda gözümüzü toptan ayırdık” diyen ILO Genel Direktörü Guy Ryder, verdiği demeçte, işe alım uygulamalarında ve çalışma teftişlerinde iyileştirme çağrısında bulundu.

Halihazırda Avrupa Birliği (AB) tarafından incelenmekte olan zorla çalıştırma ile yapılan ürün ve ithalat yasağı gibi ticari tedbirlerin de iyileştirme çalışmalarına yardımcı olabileceğini söyledi.

Modern Kölelik Verileri için 2016 ile Kıyaslama Yapıldı

Rapora göre, 2016 yılı için son sayımla kıyaslandığında, modern kölelikteki insan sayısı yaklaşık olarak 9.3 milyon artış gösterdi.

Tahminlerini kısmen hanehalkı anketlerine dayandıran ILO, tüm zorla çalıştırmanın yarısından fazlasının üst-orta gelirli veya yüksek gelirli ülkelerde meydana geldiğini tespit etti. Ayrıca göçmen işçilerin etkilenme olasılığının yerel halkın üç katından fazla olmasına dikkat çekildi.

Raporda Katar ve Çin’e Yer Verildi

Raporun ayrı bir bölümünde, Katar’ın Nisan 2018’de bir ILO ofisine ev sahipliği yapmaya başlamasından bu yana “önemli ilerleme” kaydettiği ifade edildi. Ülke, Kasım ayında yapılacak 2022 Dünya Kupası’na kadar çalışan göçmenlerle ilgili işçi hakları ihlalleri iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Katar 2022 İcra Kurulu Başkanı Nasser Al Khater, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaları nedeniyle gerçeklere dayanmayan birçok haksız eleştiriyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Raporda yer verilen ülkelerden birisi de Çin oldu. Çin’in bazı bölgelerinde zorla çalıştırma suçlamalarıyla ilgili endişelere de işaret edildi.

Hatırlanacağı üzere 31 Ağustos’ta BM’nin İnsan Hakları Ofisi tarafından Sincan raporu yayımlanmıştı. Raporda Çin’de “ciddi insan hakları ihlallerinin” işlendiğine, Uygurların ve diğer Müslümanların Sincan’da gözaltına alınmasının insanlığa karşı suç teşkil edebileceğine yer verilmişti.

Çin, suçlamaları şiddetle reddetmiş ve geçen ay zorla çalıştırmaya karşı iki sözleşmeyi onaylamıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.