Birleşmiş Milletler Perşembe günü, küresel ekonominin 2019’da on yılın en düşük büyümesini kaydederek uzun süren ticari uyuşmazlıklar ve yurtiçi yatırımlardaki yavaşlamanın sonucunda yüzde 2.3’e gerilediğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
Yıllık raporu Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentileri 2020’de küresel büyümede ılımlı bir ivme göre BM, 2020’de yüzde 2.5 ve 2021’de yüzde 2.7 büyüme tahmin etti. Ancak ticaret gerilimlerinin alevlenmesi, finansal çalkantıların veya jeopolitik gerilimlerin artması durumunda iyileşmenin raydan çıkabileceği ve büyümenin 2020’de sadece yüzde 1.8 olabileceği konusunda da uyardı.
Aynı zamanda daha yavaş küresel büyümenin, yoksulluğu ortadan kaldırma, yaşam standartlarını yükseltme ve yeterli sayıda iyi iş yaratma yolundaki ilerlemeyi baltalamakla tehdit ettiğini vurguladı.Önümüzdeki iki yıl için ekonomik büyüme tahminlerinin 2017’de yüzde 3.2 ve 2018’deki yüzde 3’lük artışların çok altında olduğu da kaydedildi. Bir yıl önce BM, küresel ekonominin hem 2019 hem de 2020’de yaklaşık yüzde 3 büyüyeceğini tahmin etmişti.
En son BM raporu 2019’un 2008-2009 yıllarındaki finansal krizin ardından en yavaş küresel ekonomik genişlemeyi kaydettiğini söyledi. Neredeyse tüm büyük ekonomilerde büyüme trendinin aşağı yönlü olduğunu ve Afrika dışındaki tüm coğrafi bölgelerde yavaşladığını ekledi.
“Bu yavaşlama, yaygın eşitsizliklerin ve derinleşen iklim krizinin ortasında ekonomik büyümenin sosyal ve çevresel kalitesiyle artan hoşnutsuzluğun yanında gerçekleşiyor.” dedi.BM, geniş tabanlı yavaşlamaya uluslararası ticaret akışlarında ve küresel üretim faaliyetlerinde keskin bir yavaşlamanın eşlik ettiğini de bildirdi. Yükselen tarifeler ve ticaret politikalarındaki hızlı değişimler arasında iş güveninin kötüleştiği ve çoğu bölgede yatırım büyümesinin azaldığını dile getirdi.
Raporda ayrıca yumuşayan talebin küresel emtia fiyatlarını, özellikle petrol ve endüstriyel metalleri etkilediği söylendi. BM; “Önemli sayıda ülke, 2014-2016 emtia fiyatlarındaki gerilemenin etkilerinden muzdarip ve bu durum, sürekli çıktı kayıpları ve yoksulluğun azaltılmasında gerileme ile sonuçlandı.”