Güney Carolina’daki seçim kampanyası sırasında ABD Başkanı Joe Biden dikkat çeken açıklamalarda bulundu. ABD-Meksika sınırındaki güvenlik sorununa odaklanan Biden, hükümetin Kongre’ye sunduğu sınır güvenliği tasarısının onaylanması durumunda sınırı hemen kapatacağını açıkladı.
Biden açıklamasında, “İki partili bir yasa tasarısı Amerika için iyi olacak. Bozulan göçmenlik sistemimizi düzeltmeye yardımcı olmak ve burada olmayı hak edenlere hızlı erişim sağlamak için Kongre’nin bunu geçirmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Tasarının kendisine acil durum yetkisi vereceğini ifade eden Biden, “Eğer bu tasarı bugün yasalaşsaydı, sınırı hemen kapatır ve hızla düzeltirdim.” diye konuştu.
Tasarı, Sınır Güvenliği Önlemlerini İçeriyor
Sınırdan geçen düzensiz göçmen sayısının günlük 5 bini aşması halinde Biden’a sınırı kapatma yetkisi tanıyan tasarı, aynı zamanda 14 milyar dolarlık sınır güvenliği önlemlerini içeren bir acil yardım paketini de içeriyor.
Cumhuriyetçiler, Biden’ın sınırları korumama suçlamalarını yönelterek özellikle Ukrayna’ya yapılacak askeri yardım kalemi üzerinde itirazda bulunuyor.
Söz konusu tasarının onaylanması halinde sınırda yeni devriye kuvvetleri oluşturulması ve düzensiz göçmenlerin işlemlerini hızlandıracak personel ve ekipman alımını içeren 110 milyar dolarlık bir yardım paketi de devreye girecek.
Aralık ayına göre yüzde 31 artışla geçen ay sınırdan geçen düzensiz göçmen sayısının 250 bine yaklaştığını açıklayan ABD Sınır Devriyesi yetkilileri, bazı günlerde sınırdan geçen düzensiz göçmen sayısının 10 bini aştığına dikkat çekti.
“Dikenli Tel Krizi”
Meksikalıların çoğunlukta olduğu belirtilerek, 56 bin düzensiz göçmenin yanı sıra 47 bin Venezuelalı göçmenin de Aralık ayında yakalandığı vurgulandı.
Biden hükümeti ile Cumhuriyetçi Teksas Valisi Gregg Abbott arasındaki “dikenli tel krizi” devam ederken, ABD Yüksek Mahkemesi dikenli tellerin kaldırılmasına karar verdi. Kararın rağmen Teksas Valisi Abbott ve Başkan Biden arasındaki anlaşmazlık sürüyor.
Anadolu Ajansı (AA) haberinde Teksas Ulusal Muhafızları’nın, mahkeme kararına rağmen ABD sınır devriyesinin işini yapmasına izin verilmediğini ve dikenli telleri yerleştirmeye devam ettiğini anımsattı. 25 Cumhuriyetçi eyaletin valilerinin, ortak bir bildiriyle Teksas’ın yanında olduklarını açıkladığına da işaret etti.
KAYNAK: AA