Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, ‘Finansal İstikrarın Güçlendirilmesine Yönelik Tedbirler’ kapsamında yapılan yeni değişikliklere dair duyuru yapıldı.
BDDK tarafından yapılan açıklamada, tüketici kredilerinin vade sınırı 50 bin TL üzerinde 100 bin TL’nin altında olanlar için 24 ay, 100 bin TL’nin üzerinde olanlar için 12 ay olarak belirlendiği kaydedildi.
Düzenleme öncesi tüketici kredilerinde 36 aya kadar vadeden yararlanma imkanı mevcuttu. BDDK’nın duyurusunda kredi kartı ödemelerine dair değişiklikten de bahsedildi. Düzenleme ile bireysek kredi imkanında daraltmaya gidilmiş oldu. Benzer bir adım daha önce de ticari krediler için atılmış ve zorunlu karşılık uygulaması getirilmişti.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranında Değişiklik
Kurumdan yapılan açıklamaya göre, limiti 25 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlenirken, bu oran limiti 25 bin liranın üstünde olan kredi kartları için yüzde 40’ı olarak belirlendi.
BDDK açıklamasının devamında ilgili maddelerde gerekli adımların atılacağını bildirdi. Bu maddeler şu şekilde;
- Konut kredilerinde kredi değer oranının tutar bazlı farklılaştırılması.
- Ticari krediler başta olmak üzere selektif yaklaşımın iyileştirilmesi amacıyla kredilerin yatırım ve ihracat gibi üretken alanlara yönlendirilmesi.
- Yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren tüzel kişilere kullandırılacak kredilerin risk ağırlığının artırılması.
- Yurt dışı yerleşiklere tahsisli swap imkanlarının getirilmesi.
BDDK’nın açıklaması, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) ihraç edileceğinin duyurulmasının ardından geldi. Yapılan duyuruya göre 15 Haziran’dan itibaren yalnızca gerçek kişilerin faydalanacağı gelire endeksli devlet borçlanma senedi için talep toplama işlemleri başlayacak.