Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Cuma günü Türk Lirası ticari kredi kullanımı hakkında getirdiği değişikliğe ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Pazar akşamı yapılan açıklamada; kurum tarafından daha önce bankalara, kredilerin kullandırım amacına uygun olmayan işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılmasının engellenmesi için azami özenin gösterilmesi yönünde talimatlar verildiği hatırlatıldı.
Fakat bazı şirketlerin, döviz borcu ya da döviz yükümlülüğü olmamasına, döviz pozisyon fazlası bulunmasına rağmen, TL kredi kullanarak döviz alımı gerçekleştirdikleri ve döviz pozisyonu tuttuklarının tespit edildiği bildirildi.
Bu durumun üretime, istihdama, yatırıma gitmesi gereken uygun koşullu TL ticari kredi kaynaklarının gerçek bir ihtiyaç olmadığı halde bazı şirketlerce döviz alımı amacıyla kullanılmaya devam ettiğinin göstergesi olduğuna dikkat çekildi.
Kurum açıklamasında; “Bu itibarla, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha verimli ve üretken alanlarda kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını ve kredilerin amacına matuf bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla gerekli görülen bir makro ihtiyati tedbir olarak 24.06.2022 tarihli ve 10250 sayılı Kurul Kararı alınmıştır.” ifadesine yer verildi.
Karar Kapsamına Dahil Olan Durumlar Belirlendi
Kararın uygulanması hakkında ortaya çıkacak karışıklığın giderilmesi için dahil olan ve dahil olmayan durumlar detaylandırıldı.
Buna göre karar kapsamına gireceklerin; bağımsız denetime tabi bir şirket olması, şirketin yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde olması, yabancı para TL karşılığının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aşması gerekecek.
Şirketlerin karar kapsamına girebilmesi için her 3 şartı birden sağlaması gerektiği bildirildi.
Karar kapsamına gerçek kişiler ile gerçek kişi şirket ortaklarının girmediği belirtilirken, istisnai durumlar hakkında da bilgi verildi.
Bir şirketin karar kapsamında olup olmadığı; şirketin yabancı para nakdi varlık toplamı ile bağımsız denetimden geçmiş en güncel finansal tabloları uyarınca aktif toplamı ve son 1 yıllık net satış hasılatının bağımsız denetim kuruluşu tarafından onaylanarak belgelendirilmesi suretiyle belirleneceği bildirildi.