Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bazı Şehirlerde Asgari Ücretin Altında Ev Kalmadı

Açlık sınırının altında kalan ve yüksek enflasyon ortamında eriyen asgari ücret, kimi büyük şehirlerde ev kiralarının da altında kaldı.
Bazı Şehirlerde Asgari Ücretin Altında Ev Kalmadı
HABER GİRİŞ

Konut satışlarında art arda dördüncü aydaki düşüş, gündemde yerini buldu. Konut piyasasında yaşanan arz-talep sorununa ilişkin araştırma yapan gayrimenkul değerleme platformu Endeksa, çarpıcı veriler paylaştı. Özellikle 5 büyük ildeki konut fiyat artışlarının ulaştığı noktayı ortaya koydu.

Endeksa’nın 5 büyük ilde gerçekleştirdiği araştırmada, İstanbul ve Antalya’daki ortalama kira fiyatlarının 10 bin lirayı aştığı görüldü.

Başkentte ise 5 bin lirayı geçen ortalama kiraların, İzmir’de 7 bin liraya ve Bursa’da 4 bin liraya çıktığı görüldü.

Araştırmanın sonuçlarını Hürriyet’e değerlendiren Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, yüksek enflasyon ve artan döviz kurlarına dikkat çekti.

Pandemi dönemiyle başlayan süreçte yüksek seyreden döviz kurunun ve enflasyonist baskının ülke genelindeki kira fiyatlarını son bir yılda yüzde 155, iki yılda ise yüzde 258 artırdığını söyledi.

GCM Yatırım Banner

Ülke genelinde ortalama konut kiralarının 6 bin 520 TL seviyesinde olduğunu paylaştı. Fiyat artışlarının hızında yumuşama görüldüğünü ancak yine de fiyatlardaki yüksek miktarların sürmesini beklediğini söyleyerek şöyle açıklama yaptı:

“Nisan, Mayısta aylık yüzde 15-17 artışlar görmüşken, geldiğimiz noktada aylık yüzde 4-5 seviyesinde artış oluyor. Önümüzdeki dönemde de kiraların düşmesini beklemiyoruz fakat geçtiğimiz dönemdeki gibi yüksek artışlar da olmayacaktır.”

İstanbul’da Sadece 2 İlçede Kiralar 5 Bin Liranın Altında

Ev kiralarında son bir yılda yüzde 144, son iki yılda ise yüzde 319 artış yaşayan İstanbul’da ortalama kira 10 bin 229 TL oldu.

Endeksa’nın araştırmasında kira fiyatlarındaki artışta öne çıkan İstanbul’un ilçelerindeki fiyatlamalar incelendiğinde yalnızca 2 ilçede 5 bin liranın altında kira bedeli olduğu sonucu ortaya çıktı.

Silivri ve Çatalca dışındaki ilçelerde 5 bin liranın altında ev bulunamıyor. Kimi ilçelerde ise ortalama ev kiraları 28 bin lirayı aşıyor.

İstanbul Konut Fiyatları
Kaynak: Hürriyet

Antalya’da Ev Kiraları 2 Yılda Yüzde 395 Arttı

Gayrimenkul piyasasını derinden etkileyen Rusya-Ukrayna savaşının yansımaları ise Antalya’da okundu. Rusların ve Ukraynalıların konut tercihinde Antalya öne çıktı.

Yabancı talebindeki artışla birlikte Antalya’da ev kiraları bir yılda yüzde 213, iki yılda ise yüzde 395 yükseldi.

Şehirdeki ortalama kira 10 bin 219 TL olurken, yabancıların talebi emlak piyasasındaki balonu patlattı.

Yabancı kiracıları tercih eden ev sahipleri, fahiş fiyat artışlarına gitti. Ancak bu kez de bölgede yaşayan vatandaşlar barınma sorunu yaşadı, evlere talep düştü.

İzmir ve Ankara’da Ev Kiraları 2 Yılda Yüzde 269 Arttı

Konut kiraları son bir yılda yüzde 163, iki yılda yüzde 269 artan Ankara’da ortalama kira 5 bin 466 TL’ye çıktı. Merkezi ilçelerde ise bu rakam 6-7 bin TL bandına ulaştı.

İzmir genelinde konut kiraları son bir yılda yüzde 154, son iki yılda yüzde 269 artışla birlikte ortalama kira 6 bin 932 TL’ye çıktı. Talebin fazla olduğu Çeşme, Güzelbahçe ve Urla’da ise ortalama kira bedeli 10 ila 15 bin TL’ye kadar yükseldi.

Araştırmaya dahil edilen 5 büyük il içinde fiyat artışı daha düşük olan Bursa’da da kira artışı yerel halkı mağdur etti. Bursa’da ev kiraları son bir yılda yüzde 91, iki yılda yüzde 173 artış gösterdi. Ortalama kira bedeli 3 bin 974 TL oldu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) son açıkladığı verilerine göre Ekim ayında açlık sınırı 7.425,23 TL’ye çıkarak, 5.500 TL olan asgari ücretin üzerinde kalmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.