Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, bugün yaptığı duyuruda uzun süredir yaşadıkları gıda, yakıt ve elektrik kıtlığı sonrası ülke ekonomisinin çöktüğünü açıkladı.
Wickremesinghe, Parlamento’ya verdiği demeçte; “Ekonomimiz tamamen çöktü. Yakıt, gaz, elektrik ve gıda kıtlığının ötesinde çok daha ciddi bir durumla karşı karşıyayız” dedi.
“Dünya Sri Lanka için Yakıt Sağlamaya İstekli Değil, İthal Petrol Bile Alamıyoruz”
Meclis konuşmasında, ülke ekonomisini batışa sürükleyen etmenleri sıralayan Başbakan, ağır borç yükleri, kayıp turizm gelirleri ile birlikte pandeminin yansıttığı olumsuzluklara ek olarak emtia maliyetlerindeki artışlara dikkat çekti.
Başbakanın ifadesinden, Güney Asya ada ülkesinin ithal petrol satın alamadığı öğrenildi.
Sri Lankalı petrol ve gaz şirketi olan CEYPETCO’nun 700 milyon dolar borcunun olduğunu ifade eden lider, dünyadaki hiçbir ülke veya kuruluşun Sri Lanka için yakıt sağlamaya istekli olmadığını savunarak, “Nakit için yakıt sağlamaya bile isteksizler” diye konuştu.
“Azalan Döviz Rezervleri için Zamanında Hareket Edilmedi”
Azalan döviz rezervlerine de değinen lider, hükümetin durumu tersine çevirmede geç kaldığını söyleyerek şunları ekledi;
“En azından başlangıçta ekonominin çöküşünü yavaşlatacak adımlar atılmış olsaydı bugün bu zor durumla karşı karşıya kalmazdık. Ama bu fırsatı kaçırdık. Şimdi dibe doğru olası bir düşüşün işaretlerini görüyoruz.”
Başbakan, komşu ülke Hindistan’dan alınan 4 milyar dolarlık kredi ile desteklenen ekonominin uzun süre ayakta kalamayacağını aktardı.
Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı, tarihinin en kötü ekonomik krizini yaşadıklarını, borçlarını ödeyemeyeceklerini, ve yabancı borç ödemelerini durduracaklarını duyurmuştu. Sri Lanka’da yaşanan döviz krizi, halkın yemek, ilaç ve yakıt gibi temel ihtiyaç maddelerine erişiminde uzun kuyruklar ve büyük kıtlıklar yaratmıştı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülmesi planlanan kurtarma paketi müzakerelerinin sonuçlanması bekleniyor.
Bu yıl ise geri ödenmesi gereken 7 milyar dolarlık dış borcun askıya alındığı duyurulduktan sonra ödemelerin 2026 yılına kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar olacağı düşünülüyor.