Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bankacılık Krizi ve Belirsizliklerle Birlikte Petrol Fiyatları Düşüyor!

Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın iflasının ardından kaygıların artması emtia fiyatlarını doğrudan etkiledi. Brent petrolde son durum ne?
Bankacılık Krizi ve Belirsizliklerle Birlikte Petrol Fiyatları Düşüyor!
HABER GİRİŞ

Bankacılık sektöründe meydana gelen gelişmeler emtia fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) bankaların iflası ve Credit Suisse’yi kapsayan haber akışı petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu. İflasların İsviçre merkezli Credit Suisse’ye yansıması da büyük ses getirdi.

Önde gelen uzmanlar ABD’deki iflasların yayılacağını, sıradaki bankanın Credit Suisse olacağını vurgulamıştı. Bankadan yetkililer her şeyin yolunda olduğunu söylese de UBS’nin Credit Suisse’yi satın almak için anlaşmaya varması, yeni haftada küresel piyasalarda risk iştahının azalmasına ve kaygıların artmasına neden oldu.

Bu süreçte ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları ABD doları swap hattı operasyonlarının yoğunluğunu artırmaya karar verdi.

ABD Merkez Bankası (FED), Çarşamba günü kritik faiz kararını açıklayacak. FED’in para politikasına yönelik belirsizlikler de petrol fiyatlarındaki düşüşe doğrudan etki ediyor.

Bankacılık Krizi ve Kaygılarla Birlikte Petrol Fiyatları Düşüyor!Kaynak: Paratic Piyasalar

GCM Yatırım Banner

Çin’de yaşanan hızlı ekonomik canlanma ve Sıfır-Kovid politikasına rağmen petrol fiyatları düşmeye devam ediyor. 7 Mart’ta 86 dolara kadar çıkan Brent petrol saat 14:00 itibarıyla günlük yüzde 4,3 düşüşle 71,6 dolardan işlem görüyor. Ham petrol fiyatları ise 65,6 dolar seviyesinde.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün arz ve talep kaynaklı olmayıp finansal faktörlerden etkilendiği biliniyor. Bu nedenle bankacılık sektöründeki rahatlama ve krizlerin sona ermesi, kısa süre içerisinde petrol fiyatlarını tekrardan 80 dolar sevilerine çıkarabilir.

Yapılan anketler FED’in yüzde 40 ihtimalle faiz artırmayacağını, yüzde 60 ihtimalle 25 baz puanlık artış yapacağını gösteriyor. Bankacılık sektöründe patlak veren olayların merkez bankalarının da kararlarını doğrudan etkileyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

3 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplantıları da petrol fiyatlarının seyri için yakından takip edilecek.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.