Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “zeytinliklerden sonra sit alanları da ranta açılıyor” başlıklı haberlere yönelik açıklama yaptı.
Resmi Gazete’nin 28 Şubat tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, zeytinliklerin ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla maden sahası olarak kullanılmasına karar verilmişti. Bu gelişme kamuoyunda tepkilere yol açarken, aynı şeyin sit alanları için de yapılabileceği konuşulmaya başlanmıştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, söz konusu haberlere yönelik olarak Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 5 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığını belirtti.
Buna göre haberde iddia edildiği gibi yeni bir düzenleme yapılmadığı, tam aksine korunan alanlarda halihazırda var olan faaliyetlerin bile büyüklük ve kapasiteleri hakkında sınırlayıcı düzenlemeler getirildiği söylendi.
Nitelikli doğal koruma alanlarının tanımının daha fazla yapılaşmaya izin verecek şekilde değiştirildiği iddiasının tamamen asılsız olduğu ifade edildi.
Açıklamada “Tüm varlıklarını yalan ve iftiraya borçlu olan bir siyasi partinin temsilcisinin yaptığı diğer çarpıtma ise söz konusu haberde isimleri verilen alanların nitelikleriyle ilgilidir. Zira, Patara, Kekova, Kelebekler Vadisi, Ihlara Vadisi, Salda Gölü ve Pamukkale bölgeleri Özel Çevre Koruma Bölgeleridir. Yayımlanan yönetmelik değişikliği ise Doğal Sit Alanlarına ilişkin düzenlemeleri içermektedir.” denildi.
Bakanlık olarak her türlü mesnetsiz iddia ve siyasi manipülasyonla mücadele edecekleri söylenirken, bugüne kadar yapılan çalışmalar sayesinde ülkenin korunan alan büyüklüğü oranının yüzde 9,6’dan yüzde 11,9’a çıkarıldığı bildirildi.