Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle attığı adımları açıkladı. Bakanlığın sosyal medya hesabında yapılan paylaşımlara göre deprem bölgesinde yaşayan insanlar için çeşitli kolaylıklar getirildi. Söz konusu düzenlemeler BDDK tarafından 10 Şubat tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştı.
İlk olarak mücbir halin yaşandığı yerlerde hesabı bulunan müşterilerin kredi risk, kredi ödeme, senet ve çek işlemlerine ilişkin bildirimlerinin, Risk Merkezi mücbir hal düzenlemesi çerçevesinde yapılmasına karar verildiği belirtildi.
Alınan diğer kararlara göre ortak ATM’lerden yapılacak işlemlerden ücret tahsis edilmeyecek, Türkiye Bankalar Birliği ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından bankalara olan vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçların vadesi bugünden itibaren 6 ay sonraya kadar ötelenecek ve müşterilere ek kolaylık sağlanacak.
Deprem bölgesinde yerleşik kişilere yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak konut, taşıt ve tüketici kredilerinin vadelerine ilişkin daha önce belirlenen süreler kaldırılacak.
Kredi Kartı Taksitlendirme Süreleri Artırıldı
Depremin etkilediği illerde yerleşik üye ve işyerlerince kredi kartları ile yapılacak mal ve hizmet satımlarında, kredi kartı taksitlendirme sürelerinin bir kata kadar artırılmasına karar verildi. Kredi kartının limitine bakılmaksızın, asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlendi.
Kart limiti tespit edilirken bankalarca dikkate alınan sınırlar yükseltilerek bankalarca toplam kart limitinin ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katını aşmayacak şekilde belirlenmesine karar verildi.
İlaveten aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda gerçek kişilerin edinebilecekleri kredi kartlarının toplam limitinin 2 bin liradan 5 bin liraya yükseltilmesi kararlaştırıldı.
Kredilerin Anapara ve Faiz Ödemeleri Erteleniyor
Bankalar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine ertelenmesi halinde erteleme süresinin, ilgili mevzuatta belirlenen vade sınırlarında dikkate alınmamasına karar verildi. BDDK tarafından yapılan diğer bankacılık düzenlemeleri şu şekilde:
- Müşterinin alması zorunlu olan kredi derecelendirme notları gibi belgelerin temini bankaların ihtiyarına bırakıldı.
- Kart borçlarının ötelendiği süre boyunca asgari tutar da dahil olmak üzere bankaların alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönemler tanımlayabilmelerine imkan tanındı.
- Kredi kullandırımlarına ilişkin olarak bağımsız denetime tabi olan şirketler tarafından bankalara tevdi edilmesi gereken bilgi ve belgelere ilişkin süreler, depremin yaşandığı illerdeki şirketler için uzatıldı.
- Depremzedelerin kullandığı kredilerin gayrimenkul niteliğindeki teminatlarının değerlemesi ile ilgili sürelerin ertelenmesine karar verildi.
- Kredi vade sınırı ve kredi kartı taksit sınırına ilişkin sağlanan esnekliklerin 01.01.2024 tarihine kadar uzatıldı.
- Güvenlik amacıyla kartların ilk kullanımında yapılacak temassız işlemlerde şifre girilmesine karar verildi.
- Payları borsada işlem gören bankaların, 6 Şubat’tan 1 Ocak 2024’e kadar geri alım yoluyla edindikleri kendi hisse senetlerinin, çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak dikkate alınmamasına karar verildi.
- Bireysel kredi kartlarına ve ihtiyaç kredilerine uygulanan yüksek risk ağırlıkları 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanacak.
- Ticari nitelikteki nakdi kredilere uygulanan yüksek risk ağırlıklarının, 6 Şubat tarihinden sonra deprem felaketinden etkilenen müşterilere kullandırılanlar bakımından 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanmamasına Kurul tarafından karar verildi.