Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu projesi ile Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacaklarını ifade etti. En kısa sürede ilk kazmayı vurarak projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Uraloğlu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen, 6’ncı Uluslararası Kazakistan Ulaştırma ve Lojistik İş Forumu’nda açıklamalarda bulundu.
“Orta Koridor’un Geliştirilmesinde Kararlı Adımlar Atıyoruz”
Orta Koridor’un önemli bir ayağını tamamlayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi‘nin ulaşım sektöründe yeni bir dönemin kapısını araladığını söylerken bu hat ile Türkiye’den Avrupa’da ve Doğu’da birçok nokta ile Orta Asya ülkelerine yük trenleri işlettiklerini belirtti.
Son dönemde yaşanan küresel gelişmeler nedeniyle Kuzey Koridoru yerine Orta Koridoru kullanma isteğinin artmasının ve giderek artan ticaret hacminin, Orta Koridor’da yük taşımacılığı hacmini genişletmek adına tarihi fırsat ortaya koyduğunu ifade etti.
Uraloğlu, ülkenin batı sınırına kadar uzanan mevcut demir yolu hatlarını rehabilite ederek hem yük hem de yolcu taşımacılığında ciddi kapasite artışları sağladıklarına da değindi. Çalışmaları süren Halkalı-Kapıkule hattında yük trenleri için seyahat süresinin yarıya indirildiği, hattın kapasitesinin ise 4 katına çıkarıldığı bilgisini verdi.
Türkiye’den Orta Asya ülkelerine gerçekleştirilen yük taşımalarının yaklaşık yüzde 90 gibi önemli oranının kara yolu taşımacılığı ile gerçekleştiğini ifade eden Uraloğlu, özellikle transit taşımaların serbestleştirilmesi ve taşıma maliyetlerinin azaltılması konusunun önemine dikkat çekti.
Geçiş belgelerini ve ücretlerini kaldırarak, gümrük işlemlerini kolaylaştırarak bu konuda adımlar atılabileceğinin altını çizdi.
Dijitalleşmenin, rekabetçi ulaştırma koridorlarının vazgeçilmezi olduğunu da söyleyen Bakan, dijital dönüşümü iyi yönetebilen coğrafya ve koridorların gelecek dönemde daha güçlü bir konuma geleceğini ifade etti.
Geliştirilen Elektronik Geçiş Belgesi, yani fiziksel belge olmadan taşımayı mümkün kılan bir sistem olan e-Permit‘in bu amaca hizmet eden uygulamalardan biri olduğundan bahsetti. Özbekistan ile e-Permit sisteminin pilot sürecinin tamamlanıp kotaların belirlendiğini söylerken Azerbaycan’la da bu sistemi hayata geçirmek üzerine görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.
“Projeyle Orta Doğu’nun Batı Avrupa ile Kesintisiz Yük Hattı Oluşacak”
Basra’dan Türkiye sınırına kadar uzanan kara ve demir yolu ulaştırma koridoru Kalkınma Yolu’nun bin 200 kilometreden oluştuğu bilgisini verirken bu hattın yıllık kapasitesinin 4,7 milyon TEU konteyner ve 28,5 milyon ton dökme yük olmasını planladıklarını belirtti.
Söz konusu proje ile Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacaklarını söyleyen Uraloğlu, mega proje ile Orta Doğu’nun Batı Avrupa ile çevre dostu ve kesintisiz bir yük güzergahının oluşmasının sağlanacağını ifade etti.