Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamaya yapılan ulaştırma yatırımlarına ilişkin bilgi verdi. Uraloğlu, İstanbul’u ulaştırma alanındaki adımlarla yatırımlar şehri haline getirdiklerine işaret etti.
İstanbul’u yapılan köprü ve tünellerle adeta çağ atlattıklarını dile getirerek, şehri yeniden inşa ettiklerini savundu.
İstanbul’a özel önem verdiklerini söyleyerek, 2003’te kentte 68 köprü bulunduğunu ve bunların toplam uzunluğunun sadece 3 bin 410 metre olduğunu anımsattı. Şu anda ise köprü sayısını 947’ye, toplam köprü uzunluğununsa 114 bin 419 metreye çıkarıldığını bildirdi.
Tıkanan Trafik Kanalları için 12 Tünel Yapıldı
Bakan Uraloğlu, İstanbul’un tıkanan trafik kanallarını açmak için 12 adet tünel yaptıklarını bunlar arasındaysa Avrasya Tüneli ile Asya ve Avrupa kıtalarını denizin altından demir yoluyla birbirine bağlayan asrın projesi Marmaray olduğunu söyledi.
Şu an İstanbul’daki tünellerin toplam uzunluğunun 22 bin metreyi aştığına dikkat çekti.
Avrasya Tüneli’nin dünya çapında çok önemli bir sertifikaya sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu;
“Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) tarafından teknik çerçevesi oluşturularak açık ve kapsayıcı, şeffaf, Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerini destekleyen finansal, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir altyapı yatırımlarına verilen ‘Mavi Nokta Ağı Sertifikası’ (Blue Dot Network- BDN) kapsamında Avrasya Tüneli pilot uygulama sürecini başarıyla tamamlayan dünyada ulaştırma alanındaki ilk proje olmuştur.”
Türkiye’nin En Prestijli Projelerinden
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün de dünya mühendislik tarihi açısından kilometre taşı sayılabilecek birçok ilke sahip olduğunun altını çizdi.
Marmaray’ın Türkiye’nin en prestijli projelerinden biri olduğunu dile getiren Uraloğlu, Marmaray Projesi ile Halkalı ve Gebze arasında 76 kilometrelik bir demir yolu güzergahının İstanbul Boğazı’nda ulaşımın rahatlatılması amacıyla inşa edildiğini belirtti.
Körfez Geçişi 6 Dakikaya İndi
Osmangazi Köprüsü’nün ise Körfez geçişini 6 dakikaya indirdiğini anımsatarak, İstanbul-İzmir Otoyolu ile iki şehir arasındaki ulaşım süresinin 9 saatten 3,5 saate düştüğünü vurguladı.
Osmangazi ya da diğer adıyla Körfez Köprüsü’nün dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 7. sırada olduğunu paylaştı.
Kuş türlerinin yaşadığı Hersek Lagünü için Osmangazi Köprüsü’ne kavis verildiğine işaret ederek, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösterdiğini bildirdi.
KAYNAK: AA