Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, büyük çaplı yatırımlar, iyileştirme ve kalkınma hamlelerinin sonucunda Türkiye demir yollarının üzerindeki ölü toprağını kaldırmayı başardıklarını ifade etti.
kolayca yatırım yapın
Bakan, Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) 167’nci kuruluş yıl dönümüne özel düzenlenen programa katılarak çeşitli açıklamalarda bulundu.
Ülkede demir yollarının Anadolu topraklarının son 167 yılına şahitlik ettiğini belirterek 1950’li yıllardan itibaren duraklama dönemine girdiğini belirtti. AK Parti Hükümetleri döneminde, ulaştırma politikalarının yeniden devlet politikası haline geldiğini söyledi.
Demir Yollarına Yapılan Yatırımlar 880 Milyar Liraya Yakın
Büyük yatırımlar, iyileştirme ve kalkınma hamleleri kapsamında son 20 yılda demir yollarına 880 milyar lira civarında yatırım yapıldığı bilgisini verdi.
“Böylece demir yollarımız üstündeki ölü toprağını attı” diyen Uraloğlu, 2003 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğuna, 2023 yılı itibarıyla 2 bin 250 kilometresi YHT ve hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre eklendiğini ve uzunluğun 14 bin kilometreye yükseltildiğini ifade etti.
Açıklamasının devamında, 2009 yılından bu yana yaklaşık 77,5 milyon yolcunun taşındığı yüksek hızlı trenleri 19 ile ve ülke nüfusunun neredeyse yarısına ulaştırdıklarını söylerken hedefin 2053 yılına kadar hızlı tren hizmeti alan il sayısını 52’ye yükseltmek olduğunu kaydetti.
Bir Kuşak Bir Yol Projesi Vurgusu
Asya, Avrupa ve Orta Doğu’yu birbirine bağlaması açısından “Bir Kuşak Bir Yol Projesi”ni önemli fırsat olarak değerlendirdiklerini söyleyen Uraloğlu şu ifadeleri kullandı:
“Bu projenin Orta Koridoru’nun, bizim deyimimizle Yeni İpek Yolu olması için ülke içinde eksik ulaşım bağlantılarını tamamlayacak projeleri sırayla hayata geçiriyoruz. Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattımız; Orta Koridor’un altın halkası olarak kıtalar arasında kesintisiz demiryolu taşımacılığına olanak sağlıyor.”
Orta Koridor hattı üzerinden Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının ülkeyi transit demir yolu taşımacılığında merkez ülke konumuna getirdiğini sözlerine ekledi.
Bakan, İran üzerinden Pakistan, Afganistan, Orta Asya ülkeleri ve Çin’e yük taşınabilmesi için ilgili ülkelerin demir yolu idareleri ile yapılan iş birliklerinin sonuçlar verdiğine de değindi. Türkiye ile İran arasındaki taşımaların her geçen gün artarken ilk aşamada bu taşımaların 1 milyon tona ulaşmasının hedeflendiğini belirtti.
Azerbaycan ile Türkiye arasında doğrudan demir yolu ve kara yolu ulaşımını sağlayacak Zengezur Koridoru bağlantısının tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacağını belirterek, “Bir an önce bitirilmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık. Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi’nin imzalarını da dün attık. Özellikle Kafkasya’daki normalleşme için de hayati önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu ayrıca sosyal medya platformu X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Zengezur Koridoru ile tüm Türk dünyasını yarınlara uzanan tren vagonları misali birbirine bağlayacaklarını, Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi’ni hayata geçireceklerini, Londra’dan Pekin’e kadar en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demir yolu koridorunu oluşturacaklarını belirtti.
Paylaşımın devamında, “Koca bir geçmişten kuvvet alan, demir ağlarla memleketi sapasağlam bir geleceğe taşıyan TCDD’nin 167. yaşını tebrik ediyor; nicelerini diliyorum!” ifadesini kullandı.