Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara’da MÜSİAD’ın yıllık değerlendirme toplantısında konuştu. Bakan Şimşek’in açıklamalarında enflasyon ve büyüme mesajları öne çıktı.
Şimşek 2024’te büyümenin zayıf seyredeceğini, enflasyonda ise düşüşün devam edeceğini söyledi. Daha destekleyici finansal koşullar ile sıkı para politikasından daha gevşek bir para politikasına doğru geçileceğinin mesajını veren Şimşek, emtia fiyatlarında oynaklık olabileceğini ifade etti.
Bakan Şimşek sözlerini, “OVP’ye sahip çıkarak bu kadar zorlu küresel koşulların, yeni normal olduğu dönemde, ‘Türkiye için bu koşulları nasıl fırsata çeviririz’ derdindeyiz. OVP’yi toplumun bütün kesimlerinin desteğiyle gerçekleştirebilirsek Türkiye için büyük fırsatlar var.” ifadeleri ile sürdürdü.
Parasal Sıkılaşma Mesajı
Şimşek dünyada enflasyonla mücadeleye atıfta bulunarak, aynı çerçeveyi OVP’ye yansıttıklarını ve şu an uygulama evresinde olduklarını söyledi. Türkiye’de enflasyon yüksek olduğu için parasal sıkılaşmanın bir süre sıkı kalacağını ve enflasyonu toparlayacak seviyeye çıkağını belirtti.
Şimşek, öngörülebilirliğin nispeten arttığını belirterek, “Kredi notunda artış bekliyoruz, görünümde güncellemeler başladı. Uzun vadeli finansmana erişim başladı. Sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini atmaya başladık.” diye konuştu.
Daha adil bir vergi sistemi ile kayıt dışılığın azaltılmasının 2024 ve sonrası için en önemli eksenlerinden biri olacağını sözlerine ekledi ve fiyat istikrarını sağlamak için enflasyonu düşüreceklerini belirtti. Şimşek portföy tercihlerinin lira lehine olacağını, şu ana kadar öyle gittiğini ve rezerv birikiminin böyle sağlanacağını vurguladı.
Türkiye ekonomisinin önünde 15-20 yıllık bir fırsat penceresi olduğunu vurgulayan Şimşek, “Dünyada toplam borçluluk oranı yüzde 333 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 117. Bu, Türkiye’nin borçluluk sorununun olmadığını gösteriyor” diye konuştu.
Enflasyonda Tek Hane Ne Zaman?
Bakan Şimşek açıklamasında enflasyonda tek hanenin ne zaman görüleceğine ilişkin beklentisini paylaştı. Enflasyonda tek hane için 2026 yılını işaret etti.
IMF dünyadaki enflasyon programlarına baktığını ve burada başarılı olan programların ortalama başarıya erişme süresi ortalama 3,2 yıl sürdüğünü belirten Şimşek, “Bizim program geçen sene başladı, tek haneyi 2026’nın sonunda öngörüyoruz, ortaya koyduğumuz program dünya gerçekleriyle de örtüşüyor.” açıklamasında bulundu. (AA)