Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Şimşek: 2024’te Rüzgar Türkiye’nin Desteğine Esecek

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, enflasyon, geçtiğimiz günlerde yapılan yatırımcı sunumu ve Körfez ülkeleriyle olan gelişmeleri anlattı.
Bakan Şimşek: 2024’te Rüzgar Türkiye’nin Desteğine Esecek
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni Şafak Gazetesi’nde gündeme dair soruları yanıtlandırarak, ekonomideki son durum hakkında bilgi verdi. Şu an ekonomi yönetimi olarak amaçlarının enflasyonu aşağı çekmek olduğunu belirten Şimşek, önümüzdeki birkaç ay içerisinde geçici bazı faktörler nedeniyle artışın devam edeceğini belirtti.

Depremin açtığı yaraları sarmak için bazı vergi düzenlemeleri yapıldığını ve bunların tekrarının gelmeyeceğini açıkladı.

Bütçe dengelerini iyileştirmek için hayata geçirilen vergi düzenlemelerinin bir kerelik olduğunu ifade eden Şimşek, “Yine bu sene vatandaşlarımızın, toplumun değişik kesimlerinin geçmiş enflasyona karşı kayıplarını telafi için ciddi ücret artışları oldu. Biz inanıyoruz ki uygulayacağımız programla öngörülebilirlik artacak. Türkiye’ye kaynak girişi artacak ve önümüzdeki dönemde belirsizlik azaldıkça, cari açık daraldıkça inanıyorum ki kurda göreceli bir istikrara doğru gideceğiz. Bu da enflasyonu ve beklentileri olumlu yönde etkileyecek.” dedi.

Türkiye’nin İhtiyacı Olan Kaynağı Tedarik Etmeye Başladık

Öncelikli olarak son iki ay içinde Körfez ülkeleri ile olan ikili ilişkiler çerçevesinde Türkiye’nin ihtiyacı olan kaynağı tedarik noktasında bir çabaya girdiklerini, bu ülkelerin sadece petrol ve doğal gaz ihraç etmediğini söyledi.

Kendi ekonomilerinde absorbe edemeyecekleri kadar bir sermaye fazlasına sahip olduklarını belirten Şimşek, bu noktada bizim sermaye ithalatına ihtiyacımız olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle de işe sermayesi fazla olan ülkelerle başladıklarının altını çizdi.

GCM Yatırım Banner

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 51 milyar dolarlık yatırım paketi anlaşması yaptıklarını, bunun bir kısmının bu yıl içerisinde başlamak üzere bir kaynak akışına dönüşmesini beklediklerini söyledi.

Bunların deprem yaralarını sarmak, uzun vadeli finansman ve ihracatın finansmanı için hızlı bir şekilde Türkiye’ye kazandırılabilecek kaynaklar olduğunun altını çizdi.

Türkiye gibi gelişmiş ülkelerin riskli addedildiği için küresel büyümenin yavaşladığı dönemlerde risk iştahının biraz daraldığını söyleyen Şimşek, “Ben inanıyorum ki 2024’ün ikinci yarısından itibaren bugün karşıdan esen rüzgârlar destekleyici bir nitelik kazanacak. Çünkü Fed faiz artışında zirveyi buldu. Büyük ihtimalle piyasa 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren faiz düşüşlerini konuşmaya başlayacak.” dedi.

Türkiye’nin hala önünde çok uzun süre bir programın olduğu yapısal reformun olduğu gündeminin canlandırıldığı bir dönemin yaşanacağını belirten Bakan, geçtiğimiz günlerde yapılan yatırımcı görüşmelerine de değindi.

Yatırımcılar Bekle-Gör Modunda

JP Morgan’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Ağustos ayının genelde tatil ayı olmasına rağmen ilginin çok büyük olduğunu belirtti.

Türkiye’nin her zaman yabancıların ilgilenmesi gereken potansiyeli çok büyük bir ülke olduğunu, yatırımcılara da bunları anlattığını söyledi.

Toplantıda, “Bana dünyada nüfusu 85 milyon ve kişi başına milli geliri 10 bin dolar olan kaç ülke sayabilir misiniz?” şeklinde soru yönelttiğini belirten Şimşek, ABD, Çin, Rusya, Meksika ve Japonya dışında altıncı bir ülke olmadığına vurgu yaptı.

Yatırımcıların biraz bekle-gör modunda olduklarını, doğru adımlar atıldıklarına inandıklarını ancak hisse senedi yatırımcılarının öyle olmadığını söyledi. Borsaya 8 haftadır üst üste net giriş olduğunu sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.