Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bugün düzenlediği basın açıklamasında “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurasının Sonuç Bildirgesi”ni anlattı. Konuşmasında Şubat ayında meydana gelen deprem felaketinin faturası ve bugünden itibaren atılacak adımları paylaştı.
Depremin Türkiye’ye maliyetinin 100 milyar doların üzerine çıktığını açıklayan Bakan Özhaseki şöyle konuştu:
“6 Şubat’ta yaşadığımız deprem, kayıtlara asrın felaketi olarak geçti ancak ben buna Malazgirt’ten beri yurt tuttuğumuz bu topraklarda, 1000 yılda yaşadığımız en büyük felaket, bin yılın afeti diyorum. Deprem, doğrudan 11 şehrimizi, toplamda 18 şehrimizi ve 14 milyon insanımızı etkiledi. …Mali hasar olarak bakıldığı zaman 100 milyar doların üzerinde bir hasarla karşı karşıyayız. Fakat işin manevi boyutunu ölçecek bir aygıt hala icat edilmedi.”
“Türkiye bir deprem bölgesi, tek çaresi var bu işin kentsel dönüşüm. Bunun dışında başka bir çare icat olmadı” diyerek, Türkiye’de olası bir afet anında risk altında olan 6 milyon bağımsız bölümün bulunduğuna dikkat çekti.
Kentsel Dönüşümde Çoğulculuk Mantığı Ortadan Kalkıyor
Beklenen Marmara depremine hazırlık için İstanbul özelinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarına atıf yapan Özhaseki, “İstanbul’da 1,5 milyon bağımsız bölüm risk altında. 600 bin bağımsız bölümün acil dönüşmesi gerekiyor” dedi.
Daha önce kamuoyunun gündemine getirilen İstanbul yasasının içeriğine değinerek, İstanbul özelinde dönüşümün salt çoğunluğa göre yapılacağını paylaştı.
Bakan, “Sahada görülen itiraz ve sorunlara bakıldığında kentsel dönüşüm sürecinde kat maliklerinde aranan 2/3 çoğunluk formülünün revize edilmesi gerektiğinin elzem olduğu görülmüştür. Şûra’mızın önerisi ise yüzde 50+1’dir” diye konuştu.
İnşaat Ruhsatı Salt Çoğunluğa Göre Alınabilir
Kentsel dönümün yanı sıra inşaat ruhsatı alımında da salt çoğunluğun baz alınacağını açıklayan Bakan Özhaseki, “Yine İstanbul özelinde saklı kalmak kaydıyla inşaat ruhsatı yüzde 50+1 ile alınabilmelidir. Çünkü dönüşüm için başlatılan rızaya uygun olarak yeni yapı için hazırlanan projenin onaylanması için de inşaat ruhsatının, bu nispette bir oranla kabul görmesi süreci hızlandıracaktır. Biz sadece sağlıksız yapıları yıkmak değil, aynı zamanda yenilemek ve yerine en güvenlilerini yapmak istiyoruz” dedi.
Sekteye uğrayan dönüşüm sürecinde hane halkı faktörünün safdışı bırakılması için atılacak adımlara vurgu yaparak şöyle ekledi:
“Dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla tebligatlar; yapıların kapılarına asılmalı. E-devlet üzerinden bildirilmeli ve muhtarlıklarda ilan edilmelidir. Çünkü; planlanan dönüşüm süreçleri hak sahiplerinin ‘Bilgim yoktu’ gibi bahaneleriyle aksamaktadır.”