Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Nebati’den EYT ve Döviz Kuru Çıkışı!

EYT ve döviz kuruna ilişkin merak edilenleri açıklayan Bakan Nebati, dikkat çekici değerlendirmeler paylaştı. Detaylar haberde…
Bakan Nebati’den EYT ve Döviz Kuru Çıkışı!
HABER GİRİŞ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, döviz kuru ve enflasyon başta olmak üzere ekonomi gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Kanal 7 canlı yayınında konuşan Nebati, merak edilen EYT maliyeti hakkında açıklama yaptı.

“EYT bütçe üzerinde yüktür” diyen Hazine ve Maliye Bakanı, bu yükün taşınması için gerekli hesaplamaların yapıldığını söyledi.

Düzenlemenin Meclis’e getirileceği tarihin Şubat ayına sarkmasına rağmen gerekli kaynağın yeni yıldan önce hesaplandığını belirtti.

İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması beklenen düzenlemeden 5 milyona yakın vatandaşın faydalanacağını söyleyerek şöyle açıklamada bulundu:

“Bunların yüzde 40’ı bu yıl emekli olabilecek. EYT için bütçede kaynağını oluşturduk. Bütçe performansımız beklenenden iyi olacak.”

GCM Yatırım Banner

Başkanlık Sistemine Geçildiği Günden Beri TL Değer Kaybediyor

Yüksek enflasyon ortamında değerinde ciddi düşüşler yaşayan Türk lirası hakkında da görüş bildiren Bakan Nebati, 2021 yılında 3 ayda bir kur atağı yaşadığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiği 2017 yılından itibaren TL’nin dolar karşısında sürekli değer kaybettiğine dikkat çekti.

2017 öncesinde ise TL’nin değerinin şimdikine kıyasla yukarıda olması durumunda ihracatın değil ithalatın öncelendiği çıkarımında bulundu.

Nebati, “Türk lirası ne kadar çok değerli olursa siz yurt dışına o kadar çok ithalatta bulunursunuz. Türkiye’de üretim yapmanıza ihtiyaç kalmaz çünkü paranız çok değerli, getirir satarsınız” dedi.

TL Değerli Olursa Sanayi Durur

TL’nin değer kaybettiği senaryoda ise ihracata ağırlık verildiğini söyleyerek, TL’nin yüksek değerli olmasının üretim için kötü olduğu yorumunda bulundu. Nebati’nin açıklaması şöyle:

“Sanayi yavaşlatır durdurur ve zaman içerisinde işsizlik gibi bir sonucu ortaya çıkarır. Türk lirasını çok değersiz hale getirirseniz ise bunun tam tersi olur. Ama bunun bir optimal noktası olması lazım. 2021’in sonunda Türk lirasının değeri TÜFE bazında yüzde 47’lere kadar düşmüş yani çok değersiz hale gelmiş. Bu optimal nokta tüm bu dışsal ve içsel etkenlerin bir araya geldiği kur seviyesidir.”

Enflasyon Kur Yüzünden Beklenenin Ötesine Gitti

Enflasyonun yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde sorun oluşturduğuna dikkat çeken Nebati, ”Bizdeki yükseliş beklenenin çok çok ötesine gitti. Bunun sebebi kur ataklarıydı. Kur, Türkiye’deki enflasyonu belirleyen en önemli etkenlerden biri. Emtia fiyatlarının artmış olması da bunu etkiledi” dedi.

Kasım 2022 dönemi itibarıyla baz etkisiyle birlikte enflasyondaki yükseliş hızının yavaşlamasının süreceği mesajını vererek, “Bütün artışlarla beraber piyasada enflasyon artışı olacak algısı vardı ancak doğal gaz fiyatları indirildi, mazot benzin düştü… Enflasyonun çok düşük seviyede geleceğini görüyoruz” şeklinde açıklama yaptı. (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.