Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘Mersin İş Dünyası Buluşması’ programında açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, yönetim krizleri yaşayan, içe kapanık, antidemokratik ve ithal reçetelerle derman bulmaya çalışan 90’lı yıllar Türkiye’sinin çoktan geride kaldığını söyledi.
Nebati sözlerini, “Bugünün Türkiye’si, stratejik devlet aklını, tecrübesini ve güçlü millet iradesini arkasına alan Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bölgesel ve küresel dengeleri değiştirebilen bir oyun kurucu konumundadır.” ifadeleri ile sürdürdü.
‘Güçlü Büyümeye Devam Edeceğiz’
Türkiye Yüzyılı’nda da siyasi ve ekonomik istikrarla birlikte güven içinde kapsayıcı, dengeli, sürdürülebilir ve güçlü büyümeye devam edeceklerini belirten Nebati, yüksek katma değer ve teknoloji odaklı sanayi sektörleri ile turizm gibi üretken alanlara yatırımları yönlendireceklerini belirtti.
Bakan Nebati, iş gücü piyasasının yeşil ekonomi, döngüsel ve dijital ekonomi ile iklim değişikliği sebepli dönüşümlere hızla adapte olmasını sağlayacaklarını, ortaya çıkan beceri ihtiyaçlarını karşılayarak yeni istihdam fırsatları oluşturacaklarını vurguladı.
Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımında gelişmiş ülkeler seviyesini önce yakalayıp sonra da aşarak büyüme potansiyelini artıracaklarını belirten Nebati, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nı kararlılıkla uygulayacaklarının mesajını verdi.
Bakan Nebati, halkın refahının artması, sosyal adalet ve gelir dağılımının iyileşmesi için enflasyonda kalıcı düşüşün sağlanmasının, Türkiye Yüzyılı’nda vazgeçilmez hedefleri olacaklarını söyledi. Fiyat istikrarını temin ederek kaynakların verimli alanlarda kullanılmasını, sürdürülebilir büyümeyi ve ekonomik refahı destekleyeceklerini belirtti.
Finansal istikrarı güçlendiren, Türk lirasına güveni artıran politikalar uygulayacaklarını belirten Nebati, bu çerçevede para, maliye ve makro-ihtiyati politikalar arasındaki eşgüdümü daha da kuvvetlendireceklerini söyledi.
‘Faiz Politikasına Bağımlı Anlayış Terk Edilecek’
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, döviz rezervlerini daha da güçlendirmek için tamamen faiz politikasına bağımlı bir anlayış yerine diğer tüm makroekonomik dengeleri, küresel konjonktürü ve ilgili politikaları dikkate alan bir politika çerçevesi uygulayacaklarını söyledi. Yenilikçi enstrümanlar ile sermaye piyasalarının gelişmesini ve derinleşmesini sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
Bağımsız politikaların uygulanabilmesi için cari açığı yapısal bir mesele olmaktan çıkaracaklarını belirten Nebati, bu sorunu kalıcı bir şekilde geride bırakacaklarını ifade etti. İstikrarlı bir şekilde cari fazla vererek kendi kendine yeten bir Türkiye’yi hedeflediklerini söyledi.
‘Yüksek Katma Değer ile Cari Açığı Düşüreceğiz’
Nebati, mal ve hizmet ihracatını nitelik ve nicelik bakımından artırarak yüksek katma değerli ihracat artışı sağlayacaklarını, cari açığı düşürerek döviz talebinin ithalat fiyatları üzerindeki baskısını azaltacaklarını aktardı.
Türkiye’nin küresel değer zincirindeki konumunu güçlendireceklerini ve ihracatta bölgesel bağımlılığı azaltarak ürün ve pazar çeşitlendirmesini destekleyeceklerini belirtti.
Nebati sözlerinin devamında, “Turizm sektörümüzün tanıtım ve çeşitlendirme faaliyetlerini daha da artıracağız, sezon süresinin uzamasına ve 12 ay boyunca turizm faaliyetlerinin sürmesine katkı sağlayacak çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. 2028 yılında 90 milyon turist ile 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini vurguladı.