Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Pendik Velibaba Sanayi Sitesi’nde esnaf ve sanayicilerle kahvaltı programında bir araya geldi. Bakan programda yaptığı açıklamada Türkiye kadar imalat kapasitesi olan bir ülkenin olmadığına vurgu yaptı.
kolayca yatırım yapın
2022 yılı ihracat hedefinin 250 milyar dolar olduğunu, bu rakamın imalattan ve üretimden geldiğini ifade etti. Türkiye’nin bu hedefi yakalayacağını ve hedefinde üzerine çıkmak için çalışacağını söyledi.
Türkiye’nin Hizmet İhracatı Kabiliyeti Var
Bakan, sanayi bölgelerinin kuluçka merkezi gibi çalıştığını belirtti. Türkiye’nin üretimle, turizmle ve hizmet ihracatıyla döviz girdisi sağlama yönünde uğraşlarının olduğuna değindi. Aynı zamanda bir o kadar da hizmet ihracatı kabiliyetinin olduğuna vurgu yaptı.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ihracat konusunda finansal erişimde problem yaşadıklarına değindi. İhracatçı birliklerin ortaklığı ile ihracatı geliştirme anonim şirketi gibi bir yapının oluşturulduğunu söyledi. Finansal problemin bu yapı ile çözüldüğünü aktardı. Sunulan imkandan mutlaka faydalanılması gerektiğini ifade etti.
Bu Sene Enerji İhtiyacı 100 Milyar Dolar Oldu
Ticaret Bakanı, dünya genelinde etkili olan enerji fiyatlarına değindi. Türkiye’nin enerjiyi ihraç etmediğini ithal ettiğini söyledi. Bu enerjinin sanayide ve diğer alanlarda kullanıldığını ifade etti. Enerji fiyatlarının uluslararası piyasalardaki artışının normal olmadığını ve olağan dışı bir süreç yaşandığını aktardı. Mevcut durumdan ister istemez etkilenildiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin ortalama enerji ihtiyacının 35-40 milyar dolar olduğunu fakat geçen yıl yüzde 25 üzerinde bir ödeme yapıldığını aktardı. Bu seneki rakamın 100 milyar dolar olduğunu söyledi. Normalde yapılan planlamada zaten cari fazlası verildiğini ama bu ilave enerjinin cari açıkta sorun yarattığını vurguladı.
Hizmet İhracatı 2022’nin İlk Yarısında Yüzde 70 Arttı
Bakan Mehmet Muş bu açıklamalarının öncesinde çok yakın bir zamanda konuya yönelik değerlendirmede bulundu.
2022 yılının ilk yarısında hizmet ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 70 artarak 33,1 milyar dolar seviyesinde yer aldığını söyledi. 2021’de 2020 yılına göre yüzde 62 artarak 57,5 milyar dolara çıktığını ekledi. Küresel ihracattan alınan payın son 20 yılda 4 kattan fazla arttığını kaydetti.
Dış ticarete yönelik hedefleri yükselterek cari açık konusunu ekonominin gündeminden kalıcı olarak çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.