Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Muş: Hizmet İhracatı Gelişerek Cari Açığı Üstlenecek

Bakan Mehmet Muş, Türkiye’nin mal ve hizmet ihracatına yönelik önemli mesajlar verdi. Habere dair detaylar aşağıda;
Bakan Muş: Hizmet İhracatı Gelişerek Cari Açığı Üstlenecek
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sakarya’nın Sapanca ilçesinde Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) tarafından düzenlenen Hizmet İhracatı Sinerji ve İşbirliği Çalıştayı’nda açıklamalarda bulundu.

Bakan Muş, Türkiye’nin mal ihracatında olduğu gibi hizmet ihracatında da uluslararası camiada adını duyurduğunu bildirdi. Küresel ihracattan alınan payın son 20 yılda 4 kattan fazla arttığını ekledi.

Cumhuriyet tarihinde küresel ihracatın görülmemiş seviyelere ulaştığını belirten Muş, Türkiye’nin önemli konumunun yanı sıra ihracatçıların ve birliğin katkıları ile başarının herkesin eseri olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki Yeni Türkiye Ekonomi Modeli’nin belirlenen hedeflerinin gerçekleştiğine değinen Muş, kamu ve özel sektörün omuz omuza mücadelesinin bu durumda ihtiyaç olduğunu aktardı.

Salgının etkileri azalırken küresel ekonomideki toparlanmanın sonrasında Rusya-Ukrayna Savaşı ile tekrar ekonomik durgunluğun olduğuna dikkat çekti.

GCM Yatırım Banner

Bakan Muş, şartlara rağmen Ticaret Bakanlığı’nın tüm imkan ve desteklerinin, üreticiler ve ihracatçılar için kullanıldığını belirtti.

Türkiye’nin önemli pazarlardaki ihracatını sürekli kılacak altyapı olanaklarının geliştirileceğini söyleyen Muş, hizmet ihracatının 2021’de 2020 yılına göre yüzde 62 artarak 57,5 milyar dolara çıktığını ekledi.

Aynı dönemde hizmetler dengesinin ise 26,7 milyar dolar seviyesine ulaştığının bilgisini veren Muş, 2022 yılının ilk yarısında hizmet ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 70 artarak 33,1 milyar dolar seviyesinde görüldüğünü iletti.

Hizmet Sektörünün Dünyada Rekabet Gücünü En Üst Düzeye Çıkacak

Muş, dış ticarete yönelik hedefleri yükselterek cari açık konusunu ekonominin gündeminden kalıcı olarak çıkarmayı amaçladıklarını vurguladı.

Bakanlığın ihracat sektörüne destek programları uyguladığını belirten Muş, yakın zamanda ihracatın, ekonominin ve büyümenin lokomotifi haline getirileceğine dikkat çekti.

Hizmet sektörünün dünyada rekabet gücünü en üst düzeye çıkarmak için bakanlığın tüm imkanları sunduğunu söyledi.

Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının Desteklenmesi Hakkında Karar ile yurt dışında uçtan uca tüm lojistik süreçlerin yönetilmesinin sağlanarak tesislerin kurulumunun desteklendiği söylendi.

İhracatçıların böylece uluslararası tedarik ve dağıtım zincirlerine daha hızlı, rekabetçi fiyatlarla nüfuz edileceği vurgulandı. Önemli pazarlarda ihracatı sürekli kılacak altyapı olanaklarının geliştirileceği eklendi.

İhracatçılara 10 Yılda 1,9 Milyar Lira Destek

Hizmet sektörünün cari açığın kapanmasında önemli rol üstleneceğinin altı çizilerek, 2012 yılından bugüne kadar ihracatçılara 1,9 milyar lira destek sağlandığının bilgisi verildi.

Günün şartlarına uygun yeni kararların hizmet sektöründeki güce güç katıp firmalara uluslararası piyasalarda daha fazla rekabet ve hareket kabiliyeti sağlanacağına dikkat çekti.

Bu başarılarda hizmet ihracatçılarının ve birliğinin katkısının çok fazla olacağını belirten Muş şöyle konuştu:

“Hizmet ihracatımız, bu çalışmalarımızın sonucunda kamunun desteği, özel sektörümüzün yaratıcı gücüyle adından söz ettirmeye devam edecektir. Bu noktada Bakanlığımız ile Birliğimiz arasındaki iş birliği, koordinasyon ve özverili çalışmaların etkisi çok büyüktür.”

Çalışmaların sonucunda çıkarılan sektörel analizleri belirten Muş, yol haritaları ile sektörler arası yeni iş birliği imkanlarının ve ileriye dönük stratejilerle gelecek rekorların altyapısının hazırlandığı bilgisini verdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.