Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bugün Kayseri’de düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’ne katıldı. Etkinlikte konuşma yapan Muş, otomotiv sektörü için hazırlanan yeni düzenlemeyle ilgili bilgi verdi.
Otomotiv sektöründe fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla yapılan yeni düzenlemede yönetmeliğin hazır olduğunu duyurdu.
Şirket, Galeri ve Rentacar’lara 6 Ay ve 6 Bin Kilometre Sınırı
Ticaret Bakanı, şirket, galeri ve oto kiralama acentelerinin (rentacar) aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getirileceğini bildirdi.
Bu kısıtlamaya göre ilk tescilden sonra 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen sıfır araçların satılamayacağını açıkladı. Bakan Muş’un konuşması şöyle:
“Bir bakıyorsunuz sıfır ikinci el araç ilanları var. Dolayısıyla yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor. Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen durum söz konusu. Yönetmeliği hazırladık. İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacar’lar için 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoruz.”
Gerçek İhtiyaç Sahipleri için Sıfır Araca Daha Fazla Erişim Sağlanacak
Araç alış-satış işlemlerinde gerçek ihtiyaç sahiplerinin göz önünde tutulması gerektiğinin altını çizen Muş, “Gerçek anlamda ihtiyacı olanlar alsın. Gerçek anlamda ikinci el olacaktır böylece” şeklinde ifadede bulundu.
Muş, sözlerine şöyle devam etti: “Yönetmelik yayınlandıktan sonra vatandaşın birinci elde daha fazla erişime ulaşacağını düşünüyoruz. İkinci el sıfır diye bir ilanla karşı karşıya kalmayacağız.”
Sektördeki haksız rekabet durumuna da değinerek, şirketlerde ortak fiyat belirleme ya da piyasayı manipüle etme durumlarında Rekabet Kurumu’nun görevli olduğunu hatırlattı. Kurumun, konu ile ilgili incelemelerinin devam ettiğini paylaştı.
Rekabet Kurulu, geçtiğimiz gün ikinci el araç alım satımı yapan 4 büyük firmaya soruşturma başlatmıştı.
Bu platformların; Arabam Com İnternet ve Bilgi Hizmetleri A.Ş., Vava Cars Turkey Otomotiv A.Ş., Araba Sepeti Otomotiv Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Letgo Mobil İnternet Servisleri ve Ticaret A.Ş. olduğu açıklandı.
Türkiye Çip Üretimine Hazırlanıyor
Bakan Muş, konuşmasında dünya çapında yaşanan çip krizine de değindi. Türkiye’nin çip üretme hazırlığı içinde olduğu bilgisini vererek, Ankara’da bir yer araştırması yapıldığını paylaştı.
İlgili çalışmanın Sanayi Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü söyleyerek şöyle konuştu: “Türkiye bu konuda bir yatırımcıyı ağırlamak ve çip üretimi işine girmek istiyor. Sürekli taşıma suyuyla değirmen dönmez. Belli seviyelerde çipler üretmemiz gerekiyor ve bu alanı kaçırmamamız lazım.”