Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Muş: Dış Ticaret Açığı Temmuz’da Yüzde 144 Arttı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından açıklanan bilgiye göre Türkiye'nin dış ticaret açığı Temmuz’da sert yükseliş gösterdi.
Bakan Muş: Dış Ticaret Açığı Temmuz’da Yüzde 144 Arttı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Konya’da düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği programında konuştu. Bakan Muş burada Temmuz ayına ait dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre ihracat Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 oranında artarak 18 milyar 550 milyon dolar, ithalat yüzde 40,8 oranında artarak 29 milyar 132 milyon dolara çıktı.

Bu gelişmeler sonrasında dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 144,5 oranında artarak 10 milyar 582 milyon dolara ulaştı.

Ocak-Temmuz döneminde ihracat geçen yılın ilk yedi ayına kıyasla yüzde 19,1 oranında artışla 144 milyar 417 milyon dolar, ithalat yüzde 40,7 oranında artışla 206 milyar 399 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

Dış Ticaret Hacmi 48 Milyar Dolara Dayandı

Dış Ticaret Hacmi 48 Milyar Dolara Dayandı
Kaynak: Ticaret Bakanlığı

Temmuz ayında dış ticaret hacmi yıllık olarak yüzde 28,7 oranında arttı ve 47 milyar 68 milyon dolara yükseldi. Ocak-Temmuz dönemindeki dış ticaret hacmi ise yüzde 30,9 artışla 350 milyar 816 milyon dolar oldu.

Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı 15,4 puan azalarak yüzde 63,7 oranında kaydedildi.

GCM Yatırım Banner

Söz konusu dönemde en fazla ihracat yapılan ülkeler 1 milyar 487 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 318 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 17 milyon dolarla İngiltere oldu. ABD’den yapılan ihracatta yüzde 24,8 oranında artış gerçekleşti.

En fazla ithalat yapılan ülkeler sırasıyla; Rusya, Çin ve Almanya oldu. Rusya’dan yapılan ithalat yüzde 78,1 oranında artışla 4 milyar 369 milyon dolara, Çin’den yüzde 43,2 oranında artışla 3 milyar 805 milyon dolara ve Almanya’dan yüzde 9,3 oranında artışla 1 milyar 781 milyon dolara ulaştı.

Türkiye Dünyanın En Büyük Un İhracatçısı

22 Temmuz’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına değinen Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ile sorunun çözüme ulaştığını belirtti.

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya’da olduklarını anımsatan Bakan Muş, Türkiye’nin buğdayı ithal ettiğini fakat bunu işleyerek, dünyanın en büyük un ihracatçısı haline geldiğini söyledi.

Türkiye’nin kendi arz güvenliğinde çok büyük bir sıkıntısının olmadığını, ihracatla ilgili olarak tahıl koridorunun açılmasıyla birlikte ihtiyaç duyulan ham maddenin geleceğini aktardı. Tahıl koridoru açılmadan önce çeşitli ülkelerin ticaret bakanlarıyla görüşmeler yaptıklarını, sevkiyat akışının sağlanmasıyla uluslararası gıda fiyatlarında düşüş beklediklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıl sonu ihracat hedefini 250 milyar dolar olarak belirlediğini hatırlatan Bakan Muş, şu ana kadar yaşanan gelişmelerle bu hedefi yakalama konusunda bir korku yaşamadıklarını ve hatta bunun bile üzerine çıkabileceklerini ifade etti.

Türkiye’nin ihracatının yüzde 55’inin Avrupa ülkelerine olduğunu, bu nedenle orada meydana gelen bir yavaşlamanın bizi de etkilediğini söyledi.

Son on yılın enerji ithalatı ortalamasının 35 – 40 milyar dolar civarında olduğunu belirten Muş, bu alandaki yıllık dalgalanmalara dikkat çekti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.