Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Adana ve Kilis’te yeni konutların inşasına Mart ayı içinde başlanacağını açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise istişareler sonucu belirlenen yeni yerleşim yerlerinde doğru zemini bulmak için mikro bölgeleme ve zemin etüdü çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti.
10 Maddede Yeniden İnşa Süreci
Kurum, bugün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ise “İhya ve inşa sürecinde yol haritamız netleşiyor” mesajını verdi. Deprem bölgesini yeniden ihya ve inşa sürecinde bilimsel, hızlı, güçlü ilkeleri doğrultusunda izlenen yol haritasını 10 maddede tanımladı.
Afet risk durumu, zemin kalitesi çalışmalarıyla; sosyolojik, demografik, kültürel yapıyı koruyarak; il yöneticileri, STK, akademisyenlerle istişare ederek vatandaşı mağdur etmeden yeni yerleşim yerlerinin belirlenmeye devam ettiğini kaydetti.
Açıklamada, yerleşime açılacak alanlarda tüm afet risklerinin tespitinin yapıldığı; morfolojik, jeolojik, jeofizik, jeoteknik, hidrojeolojik ve sis motektonik arazi kullanımının incelendiği bilgisi verildi.
Eski yerleşim alanlarının zemin incelemelerine göre imar kısıtlaması, bina yoğunluğunda azaltım dahil seçeneklerin değerlendirildiği; yerleşim yerlerinin fay hatlarına mesafesinin hesaplandığı belirtildi.
TOKİ Eliyle 200 Bin Konut İnşasına Başlanacak
Radye temel üzerine tünel kalıp sisteminin tüm yapılarda uygulanacağı; iki ay içerisinde TOKİ eliyle 200 bin konutun inşasına başlanacağı ve konutların hiçbirinin zemin artı 3-4 katı geçmeyeceği ifade edildi.
Zeminin depreme dayanıklılığını ortaya koyan mikro-bölgeleme ve jeolojik etüt çalışmalarının devam ettiği, sağlam zemin için sıvılaşmanın olmayacağı yerlerin belirlendiği bildirildi.
Ayrıca, dirençli şehirler için ovadan dağlara doğru yerleşim modeli üzerinde durulduğuna; yeniden inşanın şehrin kültürüne, sanatına, doğal ve tarihi dokusuna, sosyolojisine ve demografik yapısına uygun şekilde tamamlanacağına işaret edildi.
Son olarak, sürecin her aşamasının üniversiteler, bilim insanları, mühendis, mimar ve şehir planlamacıları ile iş birliği içinde gerçekleştirileceği belirtildi.
Bakan, bir diğer paylaşımında “Şehirlerimizin ihya ve inşa sürecinde bilimin ışığında, hızlı ve güçlü adımlar atacağız” derken; TÜBİTAK, AFAD, Kandilli, MTA; ODTÜ, İTÜ, Ankara, Dokuz Eylül, Koç ve Kocaeli üniversitelerinden hocalarla ve kurumlarla geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildiği bilgisini verdi.