Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde dün akşam yapılan Kabine Toplantısı sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündemde yer alan ilaç skandalına ilişkin açıklama yapan Koca, iddiaları doğrulamadı.
Bakan, kanser tedavisi ve botoks uygulamaları başta olmak üzere çoğu ilacın sahtesinin piyasada yer aldığına ilişkin söylentilerin asılsız olduğunu şu sözlerle paylaştı:
“Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) gibi uluslararası bir otorite var. Bazı ülkelerden, Bangladeş, İran, Arjantin, Tayvan gibi ülkemizde ruhsatı olmayan ilaçların Türkiye’ye girişi yapılmak isteniyor. TİTCK bu anlamda güvenilirliği artırmak üzere kılavuz yayınlayarak, biyo-eşdeğerlik, biyo-yararlanım gibi ilave kanıtlar ve kalite belgeleri isteyerek tedbirleri sıkılaştırdı.”
Koca, sıraladığı ülkelerden ucuz maliyetle getirilin ilaçların kalitenin şaibeli olduğunu doğrulayarak, bu türden ilaçların satıcıları için “İlaç teknolojisi gelişmiş ve uluslararası tanınırlığı olan ilaç otoritelerine üye ülkelerin ilacıyla eş değer kılınıp, yüksek fiyatlara satmak isteyenler” dedi.
Söz konusu ilaçların Türkiye sağlık sektöründe yer almadığını ve bunun TİTCK’in düzenlemeleri sayesinde sağlandığını ekledi.
“Türkiye’ye Bir Kutu Dahi Girmedi”
Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmaların 3 yıl önce tamamlandığını hatırlatan Koca, “Soruşturma, Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldı ve ilacın sahte olduğu belirlenir belirlenmez ilgili tüm bilgi ve belgeler sunularak savcılığa suç duyurusunda bulunuldu” dedi.
TİTCK kayıtlarına göre ise güncel iddialara ilişkin kayıt bulunamadığını ve Türkiye’ye bir kutu bile sahte ilaç girmediğini söyledi.
“TİTCK’in Düzenlemelerinden Rahatsız Firmalar Var”
Bakan Koca, İran, Bangladeş, Arjantin ve Tayvan başta olmak üzere kimi ülkeler üzerinden ilaç getiren firmaların TİTCK’in düzenlemelerinden rahatsız olduğunu söyledi.
TİTCK’in ilaç alım ve satımda rolünün olmadığını belirterek, “TİTCK ilaç almaz, TİTCK ilacı Türkiye’de ruhsatlandırır veya yurt dışı ilaçsa, etkili ve güvenli olduğunu belirler ve listeye alır. İlacın satın alınmasıyla ilgisi yoktur” dedi.
Kılavuz güncellemesi sonrası konuya ilişkin tedbirlerin artırıldığını ve güvenilir ilaç konusunda endişelerin giderilmeye çalışıldığını ekledi.
“İddialar Bu Odaklar Tarafından Çıkarılıyor”
Türkiye’de sahte ilaç satıldığı iddialarının aslında yürütülen düzenlemeleri bozmaya yönelik olduğunu ifade eden Koca şöyle ifadede bulundu:
“Bizim kılavuzumuz bunu yapmak isteyenlerin oyunlarını yani rantı bozan bir kılavuz. Bu iddialar bu odaklar tarafından çıkarılıyor. Bu gürültü buralardan kopuyor.”
Düzenlemelerin yanı sıra alınacak önlemlerle de bu türden iddiaların önünün kesileceği mesajını vererek, “Önümüzdeki dönemde tedbirlerimizin devamı gelecek” dedi. (AA)