Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Kirişci: Sözleşmeli Üretim Modeli 1 Ekim’de Mecliste

Bakan Vahit Kirişci, Türkiye'nin tarımda iyi bir noktaya geldiğine değinerek bu alanda çok kısa bir süre sonra atılacak yeni adımı paylaştı.
Bakan Kirişci: Sözleşmeli Üretim Modeli 1 Ekim’de Mecliste
HABER GİRİŞ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar’ı ziyareti sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Tarım alanında devrim sayılacak adımlar attıklarına vurgu yaptı.

Üreticiler En Çok Mazot ve Gübreyi Dile Getiriyor

Bakan, üreticilerin en çok dile getirdiği hususların başında mazot ve gübrenin geldiğine vurgu yaptı. Mazot, gübre, ilaç, tohum gibi bütün girdileri tek tek hesaplayarak buğday fiyatını 7 bin 450 lira olarak açıkladıklarını söyledi. Üreticinin refahını ve mutluluğunu dikkate aldıklarını belirtti.

Seneye Mart ayında ödenecek olan 2022 yılına ait mazot ve gübre desteklemelerini 6 ay öne çektiklerine değindi. Desteklerin Eylül ayının sonunda ya da Ekim ayının başında üreticilerin hesaplarına yatacağını söyledi. Paranın sadece tarım sektöründe kullanılacağını ifade etti. Ziraat Bankası tarafından verilen sübvansiyonlu kredilerin limitinin 200 bin TL’ye çıkardıklarını kaydetti.

Sözleşmeli Üretim Modeli 1 Ekim’de Meclise Sunuluyor

Sözleşmeli üretimin önemine değinen Bakan Kirişci, bu modeli hayata geçirerek üretenle talep edenin bir araya geleceğini ve her iki tarafı da koruyan bir uygulamanın olacağını aktardı. Bu üretim modelinin 1 Ekim’de meclise sunulacağını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanı, tarım sigortasında yeni bir poliçe ortaya koyduklarını vurgulayarak 2023 yılında tüm Türkiye’de uygulanacağını aktardı. Ayrıca boş kalan arazileri üretime kazandırılacağının altını çizdi.

Tohum Üretimi Geçen Yıl 1 Milyon 324 Bin Tona Ulaştı

Sertifikalı tohumda önemli bir aşamaya gelindiğini söyledi. Türkiye’nin tohumluk üretiminde iyi bir noktaya geldiğini 2021 yılında 1 milyon 324 bin tona ulaştığını ve 117 ülkeye ihracat yapıldığını belirtti. Bu yıl buğday, arpa, çavdar, yulaf ve çeltik için geçen yıl dekar başına 24 lira olan sertifikalı tohum desteğinin 50 liraya çıkartıldığını söyledi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.