Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kalkınma Ajansı Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı’nda açıklamalar yaptı. Çiftçiye ve üreticilere müjdeyi vererek 2023 Mart ayında yapılacak mazot ve gübre desteğinin 6 ay öne çekildiğini duyurdu.
Kirişci, yaptığı açıklamalarda iklim değişikliği, tahıl koridoru, tarımsal destekler, sözleşmeli tarım mevzuatı, mazot ve gübre desteği gibi konulara değindi. İklim değişikliği ve küresel ısınma gibi kavramlarda gıda ve buna bağlı tarım sektörüne ilginin arttığını belirtti. Rusya-Ukrayna savaşı ile dünyanın bir numaralı gündemi haline geldiğini ifade etti.
Kirişci, lisanslı depoculukla ilgili olarak 12 kanunu mevzuata kazandırdıklarını, hala bazı eksiklerin olduğunu, özellikle su kanununun mutlaka çıkarılması gerektiğini savundu.
Mazot ve Gübre Desteği
2022 yılının mazot ve gübre desteğini 2023’ün Mart ayına bırakmayıp 6 ay önce çekeceklerini duyurdu. Çiftçinin tarlaya, kendi arazisinde ihtiyacı olan mazot ve gübre desteğini, çiftçiye verilecek olan Ziraat Bankası kartına yatıracaklarını kaydetti.
Kirişci, tutarın ayni olarak yükleneceğini, nakdi olarak kullanımına izin vermeyeceklerini söyledi. Vatandaşların o kart ile mazot ve gübre ile ilgili alışverişlerini yapabileceklerini dile getirdi.
Ayrıca Ziraat Bankası aracılığıyla üreticilere verilen kredi limitinin de yükseleceğini bildirdi. Diğer bir uygulama ile 100 bin TL olan kredinin 200 bin TL’ye çıkarılmasını sağlayacaklarını aktardı.
Tahıl Koridoru
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye yüzyılı” olarak adlandırdığı mevcut süreci hatırlattı. Türkiye’nin uluslararası ilişkilerine işaret ederek hem Ukrayna tarafı hem de Rusya tarafı için “Şu konuda bize yardımcı olun denilebilen tek ülke Türkiye.” dedi.
Tahıl koridoru konusunda Türkiye’nin çok önemli adımlar attığından ve komşuluk ilişkilerini sürekli geliştirdiğinden bahsetti.
Sözleşmeli Tarım Mevzuatı
Bakan, tarımda sürdürülebilirliğe vurgu yaparak arz ve talebi birbirine yakınlaştırmak durumunda olduklarını belirtti. Sözleşmeli üretime vurgu yaparak bunun şeker pancarında yıllardır başarılı bir şekilde uygulandığını söyledi.
Üreticilerin ve tüketicilerin hukukunu gözeten bir çalışmayı, Meclis’in açılmasıyla milletvekillerine sunacaklarını ifade etti. Uygulamanın kısa süre içinde bütün üreticilerle paylaşılacağını sözlerine ekledi. Bir başlangıç fiyatı olacağını, süreç içinde değiştirilebilen ama üretici lehine bir durum olmadan ücret politikası izleneceğini aktardı.
Ekilmeyen Tarım Arazileri
Kirişci, mülkiyet hakkı ile kullanım hakkını birbirinden ayırarak mülk sahibini mağdur etmeden ekilemeyen tarım arazilerini bir düzenleme ile zapturapt altına aldıklarını belirtti.
Veraset anlaşmazlığı ile ya da herhangi bir nedenle kente göç etmiş kişilerin tarlasıyla, bahçesiyle, bağıyla ilgilenememesi durumunda ve bu alanlarda 1 yıldan fazla üretim faaliyetleri olmazsa o alanı rayiç bedel üzerinden kiralayacaklarını ifade etti. Kiralama sonrasında arazi portföyünü üreticilerle paylaşacaklarını ve onların da üretim yapabileceklerini söyledi.
Ayçiçeğinde Gümrük Vergisi Oranının Artırılması
Ham ayçiçeği yağı ithalatındaki gümrük vergisinin yüzde 10 yükseltildiğini hatırlatan Bakan Kirişci, buğday, arpa, mısırla ilgili açıkladıkları fiyatların ülkedeki tüm üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti.
Dün gece Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanan gümrük vergisinin yüzde 10 olduğu açıklanmıştı.
Bakan, ham ayçiçeği yağına uygulanan yüzde 10’luk vergiyi hatırlatarak “Bu gümrük vergisiyle içerideki üreticilerimizin mağdur edilmemesini, ayçiçeğinin değerinde pazara sunulmasını sağlamış olduk.” ifadelerini kullandı.
Kirişci, Türkiye için dünyanın hala belki de en ucuz doğal gazının alındığını, akaryakıtla ilgili de diğer ülkelerle paralel gidildiğini belirtti.
Ecrimisille Üretime Düzenleme
Ecrimisil yöntemiyle üretim yapanların da desteklerden yararlanmasını hedeflediklerini aktardı. Ecrimisil ile üretim yapanların desteklerden yararlanamadığını, Meclisin açılmasıyla düzenleme yapacaklarını sözlerine ekledi.
Son olarak su ürünleri ihracatına da değinen Bakan, su ürünlerinde 2021 yılı ihracatının 1,4 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Sektörde, 200 milyon dolarlık ithalat, 1,2 milyar dolarlık fazla olduğunu söyledi. 2022 için hedefin 1,5 milyar, 2023 için ise 2 milyar dolar olarak belirlendiğini dile getirdi.