Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Kacır: Seramik Sektörüne 10 Yılda 35 Milyar TL Yatırım Yaptık

Çanakkale'de Kale Fabrikası 66. Seramik Bayramı Töreni'nde konuşan Bakan Kacır, sektörün stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.
Bakan Kacır: Seramik Sektörüne 10 Yılda 35 Milyar TL Yatırım Yaptık
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çanakkale’nin Çan ilçesinde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un da katılımıyla düzenlenen Kale Fabrikası 66. Seramik Bayramı ve Kalesinterflex Slab Fabrikası Açılış Töreni’nde konuştu.

Kale Grubunun özveriyle, azimle çalışarak, fiziki ve beşeri sermayeye, teknolojiye yatırım yaparak 66 yıldır başarı yolculuğuna devam ettiğini söyleyen Kacır, “Türkiye, insan kaynağı kapasitesi, kapsamlı yatırım teşvikleri, planlı sanayi bölgeleri ve ivme kazanan yenilikçilik ekosistemiyle son 20 yılda adım adım küresel üretim üssüne dönüştü.” dedi.

42 milyon Euro yatırıma sahip olan granit slab fabrikasının, ürünlerinin yüzde 70’ini ihraç edeceğini açıkladı. Burada katma değeri yüksek ve büyük ebatlı granitler üretileceğini, ürün başına yüzde 42 daha az karbon salımı yapacağını açıkladı.

Türkiye Yüzyılı vizyonundan hareketle, Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda yüksek katma değer üreten öncü Türkiye’yi inşa ettiklerini belirten söyleyen Kacır, ihracatta yerlilik payının arttığını, bir yandan da sanayide ithal ürün bağımlılığının azaldığını söyledi.

Seramik Sektörü Stratejik Öneme Sahip

Yerli girdi oranı en yüksek sektörlerinden biri olması sebebiyle seramiğin stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Kacır, seramik malzemelerin yapı ve inşaatla mutfak gereçleri sektörlerinin en önemli girdileri arasında yer aldığını, bunun yanında askeri uygulama ve yalıtım malzemeleri olmak üzere birçok alanda kullanıldığına dikkat çekti.

GCM Yatırım Banner

Son 20 yılda gerçekleştirilen üretim hamlesiyle seramik sektörümüzün dünyada söz sahibi bir konuma kavuştuğunu, sadece son 10 yıl içinde seramik sektörü için yaklaşık 35 milyar lira yatırım yapıldığını açıkladı.

Yaklaşık 20 bin kişilik istihdamı öngören 301 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini, Kütahya ve Yozgat’ta olmak üzere bu sektöre iki organize sanayi bölgesi kazandırdıklarını belirtti.

Bilecik ili Pazaryeri ilçesinde de organize sanayi bölgesi kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü, kalkınma ajanslarının seramik sektörüne yönelik yürütülen 29 projeye 71 milyon liralık destek sağladığını açıkladı.

Seramik Sektöründen 113 Ülkeye İhracat

Sektörün 113 ülkeye 1,5 milyar doların üzerinde Türk seramiği ihraç ettiğini, Türkiye’nin seramikte kalite, markalaşma ve tasarım konusunda oldukça ileri durumda olduğunu söyledi.

Türkiye’nin seramik sektöründe 1 numara hale gelmesi için canla başla çalışacaklarını, bunun için sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve katma değerli üretim gibi konuların üzerinde durmaları gerektiğinin altını çizdi.

Sınırda karbon düzenlemesinin 2026 yılında yürürlüğe gireceğini ifade eden Kacır, “Sektörümüzün bu düzenleme karşısında rekabetçiliğini korumak için Bakanlık olarak tüm paydaşlarla işbirliğine hazırız.” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.