Türkiye’de kronikleşen yüksek enflasyon açlık ve yoksulluk sınırında zirveyi her ay yukarı taşıdı. Ekim ayında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından açlık sınırı 13.684 TL, yoksulluk sınırı 44.573 TL olarak açıklanırken, Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM), açlık sınırını 12 bin 928 TL, yoksulluk sınırını ise 44 bin 718 TL olarak hesapladı.
Asgari ücretin 11 bin 400 lira olduğu ülkede nüfusun büyük çoğunluğunun açlık ve yoksulluğa teslim olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sorular yöneltti.
CHP’li Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, ”Dünyada tahminen 214 milyon çalışanın aşırı yoksulluk içinde yaşadığını sunumunuzda ifade ettiniz. Dünyayı tahmin ettiğinize göre ülkemizde çalışıp aşırı yoksulluk içinde yaşayan sayısı kaçtır?” sorusunu sordu.
Ayrıca Türkiye’de açlık sınırı altında kaç çalışan ücretlinin olduğunu da sorgulayarak, “Ağustos itibarıyla açıkladığınız istihdam sayısına çırak, stajyer, toplum yararı projesi gibi güvencesiz çalışanlar dâhil midir?” diye ekledi.
“Türkiye’de Aşırı Yoksulluk veya Açlık Sınırı İçinde Yaşayan Kişi Bulunmaz”
Kendisine yöneltilen soruları yazılı olarak yanıtlayan Bakan Işıkhan, “Ülkemizde asgari ücret net 11.402,32 TL olup bu kapsamda çalışıp aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi bulunmamaktadır” diye ifade kullandı. İstihdam sayısına eklenen gruplara ilişkin ise yanıt olarak şunu söyledi:
“Üretici kooperatifi üyeleri ile mesleki bilgilerini artırmak amacıyla (çırak, stajyer vb.) bir işletmede çalışanlar belirli bir menfaat (maaş, emekliliğe ilişkin sosyal sigorta prim ödemesi, cep harçlığı vb.) elde ediyorlarsa istihdamda kabul edilmektedir.”