Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı programda önemli açıklamalarda bulundu. TRT’nin canlı yayın konuğu olan Dönmez, Türkiye’nin yalnızca gaz ticaretinin yapılacağı bir merkez olmayacağını aynı zamanda dağıtımda üs haline geleceğini söyledi.
Türkiye’nin hem jeopolitik pozisyonu hem de talep ülkelere yakınlığıyla stratejik yerde bulunduğunu belirterek, “İstanbul’da şu anda bizim bir ulusal enerji piyasasını işleten bir borsamız var. Günlük elektrik ve doğal gaz tarafında toptan doğal gaz piyasası da orada çalışıyor. Şimdi biz oradaki teknolojik alt yapımızı bu yeni merkez için de kullanacağız.” dedi.
Karadeniz gazıyla kendi gazımızın sisteme dahil edileceğini, bu gazın ihracının da düşünülebileceğini dile getirdi. Dönmez’in açıklamasına göre Karadeniz gazını karaya ulaştırmak için deniz altında yapılan boru hattı yüzde 97 tamamlandı.
“Bugün Avrupa’daki birçok hub noktalarına baktığımızda bizim kadar kaynak girişi olmayan birçok ülkede aslında sınırlı sayıda kaynak girişiyle bu hubları yani merkezleri işletmeye çalışıyorlar. Biz birçok ülkeden kaynak girişi yapacağız ve çok daha avantajlı çok daha rekabetçi fiyat belirlemiş olacağız. Rusya tabi önemli bir aktör, önemli bir kaynak ülkesi. Daha düne kadar Avrupa’nın kullandığı gazın üçte birini Rusya sağlıyordu.” ifadelerini kullandı.
Türkiye tüketiminin içinde de yüzde 40’lar ile Rus gazının ağırlığı olduğunu ekledi. Ancak Rusya’nın tek kaynak olmadığını, Azerbaycan, İran, Irak’ta çalışmalar olduğunu bildirdi.
Dönmez, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve TürkAkım gibi projelerden bahsetti. TANAP’ın hem Türkiye’ye gaz taşıdığını hem de Avrupa İtalya’ya kadar giden bir boru hattı olduğunu belirterek artık TürkAkım-2 hattının devreye girmiş olduğunu ekledi.
LNG kapasitesi hakkında şu sözlerle konuştu:
“Sadece iki tane LNG kara terminali varken biri İzmir’de diğeri Marmara Ereğlisi’nde, bunlara biz iki tane de FSRU ismi verdiğimiz gemi üzerinde gazlaştırma imkanı olan iki ünitemizi devreye aldık. Biri Hatay Dörtyol’da diğeri de yine İzmir Aliağa’da. Bir üçüncüsü de yıl sonuna kadar tamamlanacak Saros’da terminal işlemleri bitti oraya da tabi gemi FSRU ile ilgili araçlarımız görüşmelerimiz de devam ediyor.”
Doğal gaz ve elektrik faturalarından desteğin süreceğini söyleyen Dönmez, sübvansiyonun yüzde 80’i aştığı dönemler olduğunu anımsattı. “Aylık fatura 250 liraysa 1000 lirayı 250 lira olarak fatura yapıyoruz. 750 lira milli bütçeden karşılanıyor demektir. Bu uygulama devam edecek” dedi.
“Borda dünya rezervinin yüzde 70’i bizde. Birçok pazarda pazar lideriyiz.” boru işleyip satma çalışmalarının sürdüğü bilgisini paylaştı. Borun ithalden ihraca geçeceğini, borun yanında ülkemizde lityumun da bulunduğunu kaydetti. Lityumda amacın başta yerli otomobil TOGG başta olmak üzere kendi kendine yetebilen seviyeye ulaşması olarak açıkladı.