Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Estonya’nın başkenti Tallin’de Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, gündeme ilişkin pek çok konuyu değerlendirdi.
İkili görüşmede bölgesel konular, NATO’nun genişletilmesi ve Ukrayna başta olmak üzere birçok konunun ele alındığını kaydetti. Rusya ve Ukrayna savaşanın reddettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Ukrayna’yı desteklemeye devam ediyoruz.” dedi.
Savaşın bitmesi için Türkiye’nin önemli çabalar içinde olduğunu vurgulayarak, özellikle Ukrayna için adil bir barışın olması gerektiğini öne sürdü.
Türkiye’nin Üyelik Süreci Ayırmak gibi Bir Çalışması Yok
Türkiye’nin bu kapsamda Rusya ile diyaloğu sürdürdüğünü anımsatan Çavuşoğlu, bölgedeki durumun savaşın başına oranla daha komplike bir hale geldiğini bildirdi.
Finlandiya ve İsveç’in, NATO’ya üyeliği sürecini de değerlendiren Çavuşoğlu, bu iki ülkenin güvenlik kaygılarını anladıklarını vurguladı. Türkiye’nin NATO’nun doğu kanadında birliğin misyonlarını ve faaliyetlerini güçlendirmek için elinden geleni yaptığını kaydetti.
Türkiye’nin bu üyelik sürecini ayırmak gibi bir çalışmasının olmadığını belirterek, bunun NATO çerçevesinde atılacak bir adım olduğunu söyledi.
Türkiye, Finlandiya’nın NATO Üyeliği Sürecine Olumlu Bakıyor
İsveç ve Finlandiya’nın üyelik süreçlerini ayırmaya karar verdiği ve NATO’nun da bu durumu kabul ettiği takdirde Türkiye’nin Finlandiya’nın üyelik sürecini ayrı olarak değerlendireceğini açıkladı. Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliği sürecine daha olumlu bakacağını paylaştı.
Bakan Çavuşoğlu, “(İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği) Türkiye’nin bu üyelik sürecini ayırmak gibi bir çalışması yok.” diyerek bilgi verdi.
Türkiye’nin NATO’nun genişlemesine karşı olmadığını hatta bugüne kadar üye olmak isteyen ülkelerin de üye olması gerektiğini de her toplantıda bildirdiğine işaret etti. Diğer NATO müttefiklerinin karşı çıktığında bile Türkiye’nin her toplantıda NATO’nun genişlemesini savunduğunu ekledi.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya Arasında Üçlü Bir Mutabakat Var
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü bir mutabakat olduğunu anımsatarak, bu mekanizmanın zaten Finlandiya ve İsveç’in önerisiyle kurulduğunu ekledi. Amacınınsa üçlü mutabakatın gerçekleşmesi için iki ülke tarafından atılacak olan adımların bir çalışması olduğunu aktardı.
Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna savaşında adil barışın temel amacının Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü garanti altına almak olduğuna dikkat çekti.
Söz konusu savaşın müzakere masasında biteceğini savunan Çavuşoğlu, savaşın sahada kazananı olmayacağını ileri sürdü.
Türkiye’nin kolaylaştırıcı, arabulucu olarak bunu yapmaya çalıştığını ve diğer ülkelerin de her iki tarafı müzakere masasına geri getirmesi için desteklemesi için çağrıda bulundu.
Ukrayna’daki herhangi bir barışın ve ateşkesin iki tarafın da kabul etmesi gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, kimsenin Rusya ve Ukrayna’ya bir barış ya da ateşkes koşulunu dikte edemeyeceğini paylaştı.