Türkiye’nin 6 Şubat tarihli depremlerde neden büyük çaplı yıkım yaşadığı, depremin yarattığı mağduriyetlerde kimlerin sorumlu olduğu soruları ve enkaz kaldırma çalışmalarının adli süreçte kullanılacak delilleri ortadan kaldırabileceği endişelerine açıklama geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’ye konuştu.
Bakan Bozdağ, 43 bini aşkın vatandaşa mezar olan enkazlarda ihmal ve kusuru olanların yargıya hesap vereceği sözünü, “Ucu kime dokunursa dokunsun yargı gerekeni yapacaktır” ifadeleriyle verdi.
Tüm sorumluluğun yalnızca müteahhitlere yükleneceği gibi bir senaryonun mümkün olmayacağını söyledi.
1999 depreminde sorumlu gösterilerek hapse atılan müteahhit Veli Göçer gibi bir ismin bulunacağı ve tüm suçun onun üzerine yıkılacağı şeklinde eleştirilerin karşılığının olmadığını belirtti.
Depremin yaşandığı günden itibaren süren soruşturmalarda teknik unsurların tespiti için çalışmaların devam ettiğini ve bölgede 675 savcının görevlendirildiğini kaydederek şöyle konuştu:
“1288 adliye personeli ile 463 adli tıp uzmanı ve personeli görevlendirdik. Deprem özel soruşturma büroları kurduk. Bölgedeki savcılarımız depreme maruz kaldığı için yine de onlarla birlikte dışarıdan görevlendirdiğimiz savcılarımız bu işlerin önemli bir kısmına vaziyet ettiler.
Delil Toplanmadan Tek Bir Enkaz Dahi Kaldırılmadı
Şaibe yaratan enkaz kaldırma çalışmalarına ilişkin de açıklama yapan Bozdağ, “Deprem bölgesinde delil toplanmadan tek bir enkaz dahi kaldırılmadı” dedi.
Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana ve Kilis’te delil tespit çalışmalarının tamamlandığını ekledi. Ayrıca kota şartının kaldırıldığını ve bölgeye 600’e yakın bilirkişi görevlendirdiğini söyleyerek, “Türkiye’nin her yerinde bilirkişiler şu anda bölgede çalışıyorlar” diye açıkladı.
Yakınına Ulaşamayanlar Savcılıklara, Hastanelere ve Adli Tıp Kurumu’na Müracaat Etsinler
Deprem felaketinin yarattığı bir diğer mağduriyet, hayatını kaybeden vatandaşların kimliklerinin tespit edilememesi ve yakınını bulamayan vatandaşların cenazelerini araması oldu.
Bakan Bozdağ, defin işlemleri için yapılan kimliklendirmelerde DNA örneklerinin alındığını ve bu işlemin asgari 5 saat, azami 3 gün sürdüğünü açıkladı.
Kimliklendirmesi yapılamayanlar için ise yakınını arayan vatandaşlara seslenerek, “Şu anda kimliklendirmesi yapılamayan vefat etmiş kardeşlerimiz bulunmaktadır. Enkaz altındaki yakınına ulaşamayan vatandaşlarımıza çağrı yapıyorum. Cumhuriyet başsavcılıklarımıza, hastanelerimize, Adli Tıp Kurumumuza müracaat etsinler” dedi.