Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Bolat’tan İhracatçının Kur Artış Talebine Yanıt Geldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat katıldığı canlı yayında, ihracatçıdan gelen döviz kurlarının artması gerektiği talebine yanıt geldi. Detaylar şöyle…
Bakan Bolat’tan İhracatçının Kur Artış Talebine Yanıt Geldi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Habertürk TV ve Bloomberg HT’in ortak düzenlediği canlı yayına katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, son günlerde ihracatçı kesimden gelen döviz kurunun artmasına ilişkin söylemlere yanıt geldi.

Bolat konuyla ilgili açıklamasında, yıl sonunda cari işlemler açığı hedeflerinin 20-25 milyar dolar arasında olduğunu belirterek, “Kuru sürekli artırarak, TL’yi devalüe ederek rekabetçi olmamız mümkün değil. Ekonomi bir dengeler bütünüdür, sadece bir kesimin taleplerini karşılayarak hareket edemeyiz.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçı açısından dolar kurunun en az 37 TL seviyesinde olması gerektiğini söylemişti.

Türkiye’de ihracatın ilk 6 ayda 2,4 milyar dolar arttığını ve Mayıs’ta dış ticaret açığının da 35 milyar dolar azalma kaydettiğini belirten Bolat, ihracatta Haziran’daki gerilemeyi kapatacaklarını, Temmuz ayının iyi gittiğini söyledi. Bu yıl ihracatta 267 milyar dolarlık hedef için yoğun bir çaba içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Bakan Bolat açıklamasının devamında, Çin ile 3 milyar dolar ihracat, 46 milyar dolar ithalat olduğunun bilgisini vererek, “Şu anda Türkiye’de 50’den fazla anti-damping uygulamalarımız var. Aşırı talep, yetersiz arz, tedarik zincirlerinin kopması dünyada korkunç bir enflasyon getirdi.” diye konuştu.

GCM Yatırım Banner

AB ile 211 milyar dolarlık dış ticaret oldluğunu, 105 milyar dolarının Türkiye’den yapılan ihracat olduğunu ifade eden Bolat, AB ve ABD pazarı durgunken İslam ülkeleri ile ticareti geliştirme konusunda iyi gidildiğini, bu yıl 50 milyar dolar Eximbank kredisi vermeyi hedeflediklerini belirtti.

Bolat: Yoğun Denetimlerimiz Sürüyor

Bakan Bolat pandemi ile beraber dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yüksek enflasyonist sürecin başladığını, gıda fiyatlarına yönelik yoğun denetimler ve düzenlemeler olduğunu anımsattı.

Fahiş fiyata ceza uygulamasında üst sınırın 101 milyon liraya çıkarıldığını ve Rekabet Kurulu’nun ilk 6 ayda uyguladığı cezanın 41,1 milyar liraya ulaştığını belirten Bolat, “Yaptığımız düzenlemelerle stoklanan 600 bin araç ortaya çıktı. Son bir yılda temel gıdalarda çok yüksek artış yok. Bazı ürünlerin hasadıyla bir önceki hasadı arasındaki zamanda geçici fiyat yükselişleri oluyor. Enflasyonla mücadelede Hazine ve Maliye Bakanlığı birinci sorumludur, biz destek veririz.” diye konuştu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.