Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Bolat Vize Kolaylığında Olumlu Günler için Sinyal Verdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündeme ilişki dikkat çeken konulara açıklık getirdi. Detaylar haberin içerisinde;
Bakan Bolat Vize Kolaylığında Olumlu Günler için Sinyal Verdi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da sohbet toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni senede Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde Gümrük Birliği’ni modernleştirme, genişletme, vize kolaylıkları noktasında komisyonun raporu kabul edilirse çok daha olumlu günlerin olacağını savundu.

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi hakkındaki gelişmelerin sorulması üzerine Bolat, yapıcı ve olumlu diyaloğun olduğuna işaret etti.

AB’nin yeni dönemde Türkiye ile daha fazla ticaret, ekonomi ve yatırım iş birliği noktasında istekli olduklarını dile getirerek, yapıcı ve olumlu bir dil kullandıklarını savundu.

Hedef: Türkiye’ye Yatırım Çekmek

Şu an da öncelikli hedeflerinin AB ile yatırım, ticaret, tedarik, lojistik, enerji gibi sektörlerde Türkiye’ye daha fazla yatırım çekmek olduğunu vurgulayan Bolat, şöyle devam etti;

“Gümrük Birliği 1 ay sonra 28 yılı tamamlamış oluyor. 28 yıl içinde dünya, sektörler, üretim modelleri çok değişti. Bu noktada Gümrük Birliği’ni hizmetler sektörüne, e-ticaret sektörlerine genişletmek istediğimizi ve bu konularda müzakerelere hazır olduğumuzu ilettik. Karşıdan da benzeri olumlu yaklaşım gördük.”

GCM Yatırım Banner

Fahiş fiyat uygulayan firmalara da değinerek; denetimler sırasında somut bulgular tespit edildiğinde idari cezası uygulandığını kaydetti. Son dönemde bazı ürünlerde yaşanan gerekçesiz fahiş fiyatlar hakkında görüşlerini de dile getiren Bolat, pandemiyle arz talep dengesinde büyük kopukluklar olduğunu belirtti.

Otomotiv Sektörü Düzene Girdi

Göreve geldikleri günden bugüne başta otomotiv sektörü olmak üzere, anormal fiyat yükselmesi görülen tüm sektörlerde denetimlerin dürdüğünü vurguladı. Piyasada etkin olduklarını belirterek, bu alanda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Uygulamalara devam edeceklerini ifade ederek, kredilerdeki yüksek faiz nedeniyle gerilemesinin 15 Ağustos itibarıyla otomotiv sektörüne bir düzen, intizam getirdiğini savundu.

Otomotivde yaklaşık 14 milyar dolarlık bu yıla mahsus ithalatta artış olduğunu paylaşan Bolat, bu konuda yavaşlamanın başladığının altını çizdi. Otomotiv piyasasının büyük ölçüde düzene girdiğini ve 6 ayda bulunamayan sıfır otomobilin 6 saatte teslim edilir hale geldiğini kaydetti.

Gayrimenkul fiyatlarında da ciddi düşüşler olduğunu bildirerek, gayrimenkul sektöründe de bir düzen oluştuğunu aktardı.

Türkiye’nin Önemli Bir Ağırlığı ve Gücü Var

Körfez bölgelerine gerçekleştirilen ziyaretler hakkında da bilgi veren Bolat, Türkiye’nin tüm dünyada önemli bir ağırlığı ve gücü olduğunu ileri sürdü. Bu konuda uygulanan ekonomi politikalarının, savunma sanayinin ve dış politikanın önemli etkisi olduğunu bildirdi.

6 aylık çalışma süresinde 70’ten fazla ülkenin bakanlarıyla bir araya geldiğini ileten Bolat, şöyle onuştu;

“20’den fazla yurt dışı gezimiz oldu, ülkemizin gücü ve saygınlığı ile iftihar ettik. Bu anlamda Körfez ülkelerinin Türkiye ile iş yapma, Türkiye’de yatırım yapma arzusunun çok iyi olduğunu gördük. Dış ticaretimizde yasaklayıcı ya da kısıtlayıcı herhangi bir gümrük ya da ticaret düzenlemesi kalmadı, rahatlıkla her üründe serbest ticaret yapılan bir durum var.”

İhracatçıların Finans Problemi Kalmayacak

İhracat rakamlarında yaşanacak artışlara ve hedeflere dikkat çekerek, ihracatçılara verilmesi planlanan desteklere de değindi. Bolat, katma değerli ve teknoloji seviyesi yüksek ürünlerin ihracatına Eximbank ile birlikte özel kredi programı hazırlandığının bilgisini verdi.

Konu hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini, onay çıktığında da bu şirketlerin finans probleminin kalmayacağını öngördü.

KAYNAK: AA

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.