Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulan Türkiye ekonomisi 2023 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamları konusunda değerlendirmelerine devam etti.
Bakan, TEKNOFEST’e yaptığı ziyarette, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 oranında büyümesini, dünya ekonomisinin çok yavaşlayıp ticaretin neredeyse durma noktasına geldiği, bu tabloya ek olarak deprem gibi ağır bir yük ile mücadele edildiği dönemde hiç de fena bulmadığını söylemişti.
“Türkiye’nin Yüksek Oranlı Büyüme Performansı Sürüyor”
Bolat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda büyüme rakamlarını değerlendirmeye devam etti ve Türkiye’nin yüksek oranlı büyüme performansını kesintisiz 12 çeyrektir sürdürdüğünün altını çizdi. Özellikle Türkiye ekonomisinde deprem felaketinin etkilerinin devam ettiği ortamda bu durumu önemli bir başarı olarak nitelendirdi.
Verileri açıklanmış olan 14 G-20 ülkesi arasından; Çin, Endonezya, Rusya’nın ardından en hızlı büyüyen dördüncü ekonominin Türkiye olduğuna dikkat çekti.
Benzer biçimde, verileri duyurulmuş 37 Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkesi arasında Çin, Kosta Rika ve Endonezya’nın ardından en hızlı büyüyen dördüncü ekonominin Türk ekonomisi olduğu bilgisini verdi.
“Mal ve hizmet ihracatımızda depremin, zayıf dış talebin ve takvimin etkisi ile düşüş yaşanırken ithalatımızda güçlü iç talebin etkisi ise artış izlenmiştir.” diyen Bolat, G20 ülkelerinde mal ticaretinin, bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla değer bazında daraldığını belirtti.
İhracat ve ithalatın sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 2 oranında düşerek durgun küresel talebi ve başta enerji olmak üzere azalan emtia fiyatlarını yansıttığına dikkat çekti.
“Kaynakların Verimli Alanlara Yönlendirilmesi Önemli”
Önümüzdeki dönemde ihracatı artırmak, cari açığı azaltmak ve ekonomik büyümeye katkı sağlamak hedefiyle çalışmaların sürdürüleceğini söylerken ihracat hacmini genişletme ve Türkiye’yi yatırımlarda cazibe merkezi yapma konusunda çalışmaların artarak devam edeceğini ifade etti.
Makro-finansal istikrarın kuvvetlendirilmesi ve sürdürülebilir yüksek büyümenin devamı için kaynakların etkin, verimli ve katma-değeri yüksek alanlara yönlendirilmesinin büyük önem arz ettiğinin altını çizdi.
Bolat, bu hedef doğrultusunda inovasyon, yatırım, üretim, ihracat, istihdam ve adil bölüşüm unsurlarının önümüzdeki dönemde temel öncelikler olacağını sözlerine ekledi.