Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından 13. Türkiye Yatırım Konferansı kapsamında düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katıldı. Dünya ticaretinin neredeyse durma noktasına geldiğini, Türkiye’nin yıkıcı ve ağır depremle mücadele ettiği mevcut dönemde bile yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,9, ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüdüğünü söyledi.
Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin sayısının 2002 yılında 6 bin civarındayken, şu an 80 bini aştığını belirtti.
Son 20 yıldaki artışın dikkat çekici olduğunu, ABD’li yatırımcı firmaların Türkiye’yi bir üretim ve ihracat üssü olarak konumlandırdığını ve 14,5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı.
Hollanda’dan sonra en büyük dış yatırımcı ülke olan ABD’li firmalardan 2 bin firma Türkiye’de 110 bin kişilik istihdam sağladığını aktardı.
Türkiye’nin jeostratejik konumu, gelişmiş üretim kabiliyetleri, uluslararası serbest ticaret ağları, donanımlı ve vasıflı iş gücü gibi avantajları sayesinde çok uluslu şirketler için tedarik zinciri ve tedarik kanallarını çeşitlendirme anlamında çok önemli bir ortak olduğunu dile getirdi.
“Türkiye’nin ticaret ve yatırımlarda temel vizyonu, dijital ve yeşil dönüşümü tamamlayarak rekabet gücü yüksek bir üretim ve ticaret üssü haline gelmektir.” diyen Bolat, bu noktada ABD’li yatırımcıları önemli bir ortak olarak gördüklerini sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” vizyonu doğrultusunda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına katılma hedefini vurgulayarak, Türkiye-ABD arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkmasını amaçladıklarını belirtti.