Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Bolat: Türkiye Küresel Daralmaya Rağmen Büyüdü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İSO Meclisi toplantısında yeni serbest ticaret bölgelerini hizmete alacaklarını söyledi. Detaylar geliyor...
Bakan Bolat: Türkiye Küresel Daralmaya Rağmen Büyüdü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bolat, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Ekonomiyi Yeniden Yapılandırmaya Yönelik İstişareler ve Orta Vadeli Program (OVP) Öncesi Süreçte Sanayi/İhracat Dünyamızın Sorunları ve Çözüm Önerilerini Değerlendirmek” konulu Ağustos ayı meclis toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Bolat serbest bölgelerin, yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi ve ihracata yönelik üretim kapasitesinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda önemli bir enstrüman olduğunu söyledi. Halihazırda 19 adet serbest bölge bulunduğunu ve yeni dönemde 5 adet serbest ticaret bölgesinin hizmete alınacağını ifade etti.

Geniş bir iş yelpazesine sahip olan İSO’nun Türkiye’nin en büyük sanayi odası olduğunu vurgulayan Bolat, İSO üyesi firmaların, Türkiye sanayi üretiminin yaklaşık üçte birini gerçekleştirdiğini söyledi.

Bolat, ekonominin ve ticaretin dinamiklerinin hızla dönüştüğünü, küresel trendleri yakalamak, katma değerli ihracatı artırmak ve ülkenin prestijini daha yüksek seviyelere çıkarmak için herkese sorumluluklar düştüğünü ifade etti.

‘Türkiye Küresel Ticaretteki Yavaşlamaya Rağmen Büyüdü’

Gelişmiş ülkelerin sıkılaştırıcı para politikaları, yüksek enflasyon ile birlikte azalan talep, jeopolitik gerilimlerin gıda başta olmak üzere emtia fiyatlarını tetiklemesinin küresel resesyon endişelerini artırdığını ifade eden Bolat, bunun küresel ticareti yavaşlattığını belirtti.

GCM Yatırım Banner

Uluslararası kuruluşların büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini hatırlatan Bolat, Türkiye ekonomisinin küresel düzeyde yaşanan tüm bu olumsuzluklara ve büyük deprem felaketine rağmen son 11 çeyreklik kesintisiz büyüme performansını sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye’nin son 20 yılda ihracatta yakaladığı başarılardan bahseden Bolat, “2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız, 2022 yılında tam 6,5 kat artışla 90,5 milyar dolara ulaşmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılında da inşallah 120 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Bolat, Türkiye’nin küresel mal ihracatından aldığı payı yüzde 1,2’ye, küresel hizmet ihracatından aldığı payı yüzde 2,1’e yükseltmeyi amaçladıklarını belirtti. Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatının payını mevcut yüzde 36’dan yüzde 50’ye yükselteceklerin,, KOBİ’lerin ihracattaki payını yüzde 26’dan yüzde 40’a çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Yüksek teknolojili ürün ihracatını artıracaklarını, üreticiyi, sanayiciyi, çiftçiyi ithalat baskısına ve haksız rekabete karşı daha etkin bir şekilde koruyacaklarını aktardı.

Toplantıda Bakan Bolat’tan önce İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da açıklamalarda bulundu. Bahçıvan, Orta Vadeli Ekonomi Programı’nın iş dünyasındaki belirsizliği ortadan kaldıracağını söyledi. OVP’nin Eylül ayı içerisinde açıklanması planlanıyor.  (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.