Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Orta Vadeli Program (OVP) hakkında değerlendirmede bulunarak Karadeniz doğal gazına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, OVP geneline bakıldığında enerjiyle alakalı üç temel noktaya hitap etmeye çalıştıklarını belirtti. Enerjide sürdürülebilir arz güvenliği sağlamak istediklerini aktardı.
Arz güvenliğini sürdürülebilir şekilde sağlamak için dışa bağımlılığı azaltmanın önemine vurgu yaptı. OVP’nin içinde dışa bağımlılığı azaltma anlamında petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerinin hızlandırılması olduğunu söyledi.
Bakan Bayraktar, “Özellikle rüzgar ve güneşte her yıl 5 bin megavatlık kurulu güçle önümüzdeki 12 yılı planladık. OVP’de ilgili yıllarda bu yatırımları yapmak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.
Programda nükleer enerji ve madencilik konularındaki hedeflerin de yer aldığını kaydetti.
“Hedefimiz Doğal Gaz Depolama Kapasitesini Artırma”
Bunun yanında Türkiye’nin, doğal gaz altyapısına yaptığı yatırımlarla Karadeniz doğal gazının tam anlamıyla üretime girmesiyle 2028’e kadar 150 milyar metreküp yıllık giriş kapasitesine sahip olacağını söyledi.
Ayrıca bu yıl sonuna kadar doğal gaz tüketiminin 51 milyar metreküp olacağını öngördüklerini aktardı.
Doğal gaz depolamada biraz daha kapasiteyi arttırma hedeflerinin olduğunu belirterek “Önümüzdeki dönemde bunları bir araya getirdiğinizde doğal olarak Türkiye doğal gaz anlamında ticaret merkezi olmuş olacak.” dedi.
Macaristan ile imzalanan doğal gaz satış anlaşması hatırlatan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin artık gaz satışı yapabilir halde geldiğini aktardı. Bu konuda Bulgaristan ile de bir anlaşma aşamasında olduklarını dile getirerek yakın bir zamanda kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.
Kaynak: AA