Yüksek enflasyon ve döviz kuru Türk lirasındaki devalüasyonu her geçen gün artırırken, ülkenin en büyük kağıt parası niteliğinde olan 200 lira 14 yılın sonunda yüzde 647 değer kaybı yaşadı. 200 TL’nin Türkiye’nin tedavüldeki en büyük parası unvanını kaybetme ihtimali de kaçınılmaz oldu. 500 liralık banknotların basılabileceğine yönelik iddialar geçen hafta gündeme geldi.
Söz konusu iddiayı yorumlayan Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, gündemde yer edinen iddiaların seçim sonrası gerçeğe kavuşabileceğine işaret etti.
Independent Türkçe’ye konuşan ünlü ekonomist, 500 TL’lik banknot ve madeni 5 liranın mayıs ayında tedavüle girebileceği beklentisini paylaştı.
Türkiye ekonomisinin içine girdiği kritik dönemeçte iktidar değişikliği olsa da para basımında değişikliğe gidilmesinin kaçınılmaz hale geldiği mesajını şu sözlerle verdi:
“Eğer Merkez Bankası görevini yapıp enflasyonla mücadele etseydi ve TL’nin değerini korusaydı 500 TL’lik banknota ihtiyaç kalmazdı. 500 TL’lik banknot ihtiyacı Merkez Bankası’nın görevini yapmamasından kaynaklanmıştır.”
Gelecek Yıl 500’lük Değil, 1000 TL’lik Banknot Gerekli
En büyük banknot olan 200 TL’nin emisyon içindeki payının yüzde 59 seviyesini geçtiğini söyleyen Profesör, uluslararası kabullere göre en büyük 2 banknotun emisyon içindeki payının yüzde 90’ı geçmesi halinde daha yüksek kupürlü bir banknotun çıkarılmasının zaruri hal aldığı bilgisini paylaştı.
Babuşcu, “Ülkemizde şu an itibariyle en büyük 2 banknot olan 200 ve 100’lük kupürlerin emisyon içindeki payı yüzde 92’dir. Bu durumda 500 TL’lik banknotun çıkarılmasının gerekliliği açıktır. Sonuç olarak seçimden sonra 3 ay içinde Merkez Bankası seçilen hükümetin önüne 500 TL’lik banknotun ve madeni 5 liranın çalışmasını koyup, çıkarılmasını istenilecektir. 2024 yılı içinde ise 1000 TL’lik banknot ve 10 TL’lik madeni paranın piyasa çıkarılması da bir gereklilik olarak ortaya çıkacaktır” diye açıklamada bulundu.