AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, AXA’nın Türkiye’deki yatırımlarının 200 milyon euroyu aştığını açıkladı. BloombergHT’nin yayınına katılan Ölken, AXA Global’in 51 ülkede faaliyet gösteren büyük bir sigorta organizasyonu olduğunu, hayat dışı, sağlık, elementer alanlarının yanı sıra emeklilik fonlarını da yönettiğini belirtti.
AXA Türkiye olarak, Latin Amerika’dan Asya’ya, Afrika’nın da dahil olduğu bir pazar bölgesinde olduklarını, şirket olarak 102 milyar euro ciro ve 7 milyar euronun üzerinde vergi sonrası kâr ürettiklerini söyledi.
Türkiye’deki sigorta potansiyeli ve gelişim fırsatlarına dikkat çeken Ölken, “2023’ü Türkiye’de yatırımla kapattık. AXA’nın Türkiye’de 200 milyon euroyu aşan bir yatırımı var. Groupama Sigorta’yı satın aldık ve ödenmiş sermayemizi 1.7 milyardan 5.7 milyara yükselttik. Bu, bize duyulan güvenin bir göstergesi” diye konuştu.
‘Sigorta Sektöründe Fırsatlar Büyük’
Türkiye’de büyük bir sigorta fırsatı olduğunu belirten Ölken, “4 milyon KOBİ’nin sadece 1 milyonu sigortalı. Büyük sanayi kuruluşlarının yüzde 95’i sigortalı, ancak araçların sadece üçte biri kaskolu ve konutların yüzde 50’si deprem zorunlu sigortalı. Tüm sigorta kollarında büyümeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
Sağlık sigortalarının ön planda olduğunu, kamu üzerindeki yükün büyük olduğunu ve toplam sağlık harcamalarının yüzde 20’sinin vatandaşın cebinden karşılandığını vurguladı.
Depreme Karşı Sigorta Oranları Düşük
Ölken, depreme karşı sigorta oranlarının düşük olduğunu belirterek, Maraş depremlerinde 100 milyar doların üzerinde kayıp olduğunu, sigorta sektörünün 6.5 milyar dolarlık tazminat ödediğini söyledi.
Gelişmiş ülkelerde deprem zararının yüzde 30’unun sigorta ile karşılandığını belirten Ölken, “Türkiye’de sigortacılık oranları üç kat daha iyi olsaydı, devletin cebinden 25 milyar dolar daha az çıkardı” diye konuştu.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Prim Artışları
BES oranları hakkında konuşan Ölken, “16 milyon sözleşme var ve 800 milyar liralık fon bireysel emeklilik sisteminde duruyor. Devlet katkısı yüzde 30’a çıktı. Tasarruf bilinci arttıkça fonlar da büyüyecek” dedi.
Prim artışlarına da değinen Ölken, “Özellikle kasko ve sağlıkta maliyetler %100 arttı. Ancak 2024’te yüzde 100 artışlar beklemiyoruz, maliyetlerin normalize olmasıyla yüzde 40-50 artışlar göreceğiz. Asgari ücretin artışı da tazminatları etkiledi” şeklinde konuştu.