Çekya Tarım Bakanı Zdenek Nekula, Avrupa’da yeterli düzeyde gübre olmadığını ve bunun tarımsal üretimde ciddi sorunlara yol açabileceğini duyurdu. Son dönemlerde Avrupa’da birçok ülke enerji krizi, resesyon, enflasyon, yaşam maliyetleri gibi sorunlarla boğuşurken bunlara bir yenisi daha eklendi.
Bakan Nekula, yeterli gübrenin olmadığını vurgulayarak bu durumun Avrupa Birliği’nin (AB) tarımsal üretiminde ciddi bir düşüşe yol açabileceğini söyledi. Enerji ve gübre fiyatlarının rekor seviyelere çıktığını, çiftçiler için büyük bir sorun haline geldiğini aktardı.
Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan küresel enerji krizleri Avrupa’daki gübre üretimini de olumsuz etkiledi. Avrupa, Rusya’nın savaştaki finansman gücünü azaltmak için ciddi yaptırımlar uyguluyor. Rusya ise enerjide olduğu gibi gübre tedarikinde de azalmaya gitti.
Kovid-19’dan sonra şimdi de enerji krizi ve iklim değişikliği gibi sorunlarla mücadele eden Avrupa’da çözüm olarak gübre tüketimini azaltmak ve tarımda modern teknolojilerin kullanılması planlanıyor.
Prag’da gerçekleşen toplantı sonrası konuşan Nekula, AB’de kaliteli, yeterli miktarda ve sağlıklı gıda üretimini sağlama konusunda sorumluluklarının olduğunu ifade etti. Bunu sağlayabilmek için dayanıklı, rekabetçi tarımın yanında balıkçılık ve gıda endüstrisine de ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Bakan kuraklık, don, hastalık gibi sorunlardan dolayı daha dayanıklı mahsullere ihtiyaçlarının olduğunu vurguladı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre 2021 yılında yaklaşık 828 milyon insan açlıktan etkilendi ve 2020 yılında yaklaşık 1,3 milyar ton gıdanın üçte biri kayboldu veya israf edildi.
Bakanlar, gıda güvenliğini sağlayabilmek için tarımda bilim, inovasyon ve modern bitki ıslah yöntemlerini tartıştılar. AB’nin modern tarımsal teknolojiye mümkün olduğu kadar kısa sürede tepki vermesi konusunda ve ıslah yöntemlerini kapsayan yasal çerçeveyi değiştirme konusunda anlaştılar.