Tarım ve Orman Bakanlığı resmi sitesinde, Avrupa’nın en büyük jeotermal ısıtmalı seracılık yatırımıyla ilgili bilgiler paylaşıldı.
kolayca yatırım yapın
Bilgilere göre İzmir’in Dikili ilçesinde, yarın temeli atılacak olan proje tamamlandığında, toplam yatırım tutarı 5 milyar liraya ulaşacak.
Faaliyete geçtiğinde ise Türkiye ekonomisine yıllık 1,6 milyar lira katkı sağlaması bekleniyor.
Toplam 3 milyon 29 bin metrekarelik alanda faaliyet yapacak olan tesis, Avrupa’nın en büyük jeotermal ısıtmalı, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi (TDİOSB) olacak.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, jeotermal kaynakların, endüstriyel seralarda, üretimde kullanılmasına büyük önem verdiklerini, bu kapsamdaki yatırımları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Tarım Sektöründe Arz Güvenliğinin Sağlanması AmaçlanıyorKovid-19 salgın dönemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinden biri de küresel çapta hissedilen gıda krizi oldu. Örneğin geçtiğimiz ay Avrupa Komisyonu, tahıl üretimini artırmak ve Ukrayna’daki savaşın etkisiyle ortaya çıkan gıda krizinin önüne geçmek için ürün rotasyonu kurallarının geçici olarak askıya alınmasını önermişti.
Türkiye de konuyla ilgili önlemler alıyor. Bakanlığın resmi sitesindeki açıklamaya göre “tarımda arz güvenliği” kapsamında, Türkiye’deki jeotermal kaynaklardan en etkin şekilde yararlanabilmek için yeni projelere odaklanıldığı aktarıldı.
Türkiye Avrupa’da Birinci SıradaTürkiye’nin, jeotermal enerji kaynakları açısından Avrupa’da ilk sırada yer aldığı, dünyada ise yedinci sırada olduğu belirtildi.
Jeotermal ısıtmalı seracılık sisteminin, 11 ay üretim yapabildiği bilgisi verildi.
Bu kaynaktan en verimli şekilde yararlanmak için çalışmaların ve yatırımların devam ettiği duyuruldu.
Türkiye’deki jeotermal kaynaklarla ısıtılan sera varlığının 5 bin dekar olduğu, ayrıca 30 bin dekarlık seranın da bu kaynakla ısıtılabilme potansiyelinin bulunduğu açıklandı. Bu sistemden yararlanılarak yıl boyunca üretim yapılması, arz sıkıntısının önüne geçilmesi, rekabet avantajı ve marka değeri yüksek, modern üretim yapan sera bölgelerinin kurulması hedefleniyor.
Jeotermal Kaynaklara OdaklanıldıTarımda, ısıtma konusundaki maliyetleri düşürmek ve jeotermal kaynaklardan daha verimli yararlanabilmek için çeşitli çalışmaların yapıldığı ifade edildi.
Ağrı, Aydın, Denizli, Kütahya ve Nevşehir’de faaliyet gösteren 5 TDİOSB, jeotermal sisteme dayalı seracılık özelliği taşıyor.
13 şehirde jeotermal kaynaklı çalışmalara devam edildiği, bunların Afyonkarahisar, Ağrı, Aydın, Çanakkale, Denizli, İzmir (Dikili, Seferihisar, Aliağa), Kayseri, Kütahya, Manisa, Nevşehir ve Uşak’ta faaliyete geçeceği belirtildi.
Söz konusu yatırımlar ve projeler kapsamında, 50 yüksek teknolojili sera, üretilen ürünlerin işleneceği ve kullanıma hazır hale getirileceği 35 sanayi tesisi, Seracılık Eğitim Merkezi, araştırma ve geliştirme (AR-GE) merkezi kurulacak.
Açıklanan bilgilere göre çalışmalar tamamlandığında, belirtilen alandan yılda 80 bin ton ürün elde edilecek. Bölgede, 3 bin 500 kişinin istihdam edilmesi ve bu rakamın yüzde 90’ının kadın olması planlanıyor.
Proje, İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası tarafından ortak yürütülecek.