Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Avrupa Komisyonu’ndan Almanya’nın Uniper Kurtarma Paketine Onay

Avrupa Komisyonu, bugün yaptığı açıklamayla Alman enerji devi Uniper'in kurtarma paketini onayladığını duyurdu. Detaylar haberde;
Avrupa Komisyonu’ndan Almanya’nın Uniper Kurtarma Paketine Onay
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Avrupa Komisyonu Salı günü yaptığı açıklamada, Alman doğal gaz devi Uniper’i yeniden sermayelendirmeye yönelik 34.5 milyar euroluk (36.60 milyar dolar) planın onaylandığını duyurdu. Gelecekteki devlet tasfiyesi, yönetim ödemesi ve satın almalara da dikkat çekildi.

Komisyon yaptığı açıklamada, söz konusu kurtarma planının, müdahalenin gerekliliği, uygunluğu ve boyutuna ilişkin AB Devlet yardımı kurallarına uygun olduğunu belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tedbir, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişiminin ve bunun sonrasında gelen gaz dağıtımlarının kesintiye uğramasının neden olduğu istisnai durumdan kaynaklanıyor. Uniper’in mali durumunu ve likiditesini eski durumuna getirmeyi amaçlarken, rekabet bozulmalarını sınırlamak için gerekli korumaları sağlamayı amaçlıyor.”

8 Milyar Euroluk Acil Nakit Sermaye Artışı

Sermaye yapısının yeniden düzenlenmesi, Fortum’un Uniper’deki tüm hisseleri başına 1.70 euroluk bir fiyatla taahhüt edilecek olan 8 milyar euroluk acil nakit sermaye artışını içeriyor.

Komisyon ayrıca, Almanya’nın 2024 yılına kadar kademeli olarak ödemeyi planladığı 26,5 milyar euroya kadar kayıtlı sermayeyi de onayladı. Hisse fiyatı, Uniper’in daha yüksek piyasa fiyatlarından gaz satın alma maliyetleri ile Rus tedarikçilerle önceki uzun vadeli sözleşmelerdeki fiyat arasındaki farkla bağlantılıdır.

Komisyon, Almanya’nın Uniper hissesini en geç 2028 sonuna kadar yüzde 25 artı bir hisseye düşürmeyi hedefleyerek 2023 sonuna kadar güvenilir bir çıkış stratejisi geliştirmeyi taahhüt ettiğini söyledi.

Bu çıkış stratejisi tamamlanana kadar, Uniper yönetim kurulu üyelerinin ücretleri, ikramiye ödemelerinin yasaklanması da dahil olmak üzere katı sınırlamalara tabi olacak.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==
Kaynak: Reuters

Uniper, 2026 sonuna kadar, uzun vadeli uygulanabilirliğini sağlamak için gerekli olmadıkça diğer şirketlerden hisse satın alamayacak.

Rekabetin Korunmasına Dair Bazı Önlemler Alındı

Bunun yanı sıra Uniper, rekabeti korumak için Almanya’daki Datteln IV elektrik santrali ve Macaristan’daki Gonyu elektrik santrali de dahil olmak üzere işinin bazı kısımlarını elden çıkarmak zorunda kalacak.

Gaz depolama ve boru hattı kapasite rezervasyonlarının bir kısmını rakiplerine devredecek.

Uniper, Almanya’daki toplam 900 belediyeden 420’den fazla yerel belediyeye elektrik veya gaz sağlıyor. Aynı zamanda, Almanya’nın toplamının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan Avrupa’nın dördüncü en büyük gaz depolama şirketi konumunda bulunuyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.