29-30 Ağustos tarihli foruma damgasını vuran bu yılın gündemi Rusya-Ukrayna savaşı ve çatışmayla birlikte önemi artan enerji kaynakları oldu.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, hem forumdaki açılış konuşmasında hem de Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile görüşmesinde enerji meselesini öne çıkardı.
Leyen, Slovenya Cumhurbaşkanı ile görüşmesi hakkında şöyle açıklamada bulundu:
“Batı Balkan ortaklarımızla bağları daha da güçlendirmenin ve enerji piyasaları ile arz güvenliği konusundaki durumu ele almanın önemini tartıştık.”
Başkan von der Leyen’in Bled Stratejik Forumu’ndaki açılış konuşmasında da Rusya saldırganlığına atıfla demokrasinin ve birliğin gücünü vurguladı. Hızla yükselen fiyatlara atıfla Avrupa Komisyonu’nun acil bir müdahale ve elektrik piyasasında yapısal bir reform üzerinde çalıştığını söyledi.
Leyen: Kuralların Gücü Öne Çıkacak
Gücün kurallarının değil kuralların gücünün öne çıkacağını savunan Komisyon Başkanı, her şeyin demokrasinin gücüne bağlı olduğunu söyledi. Rusya’nın saldırganlığına verilen tepkinin gayet net olduğunu belirterek konuşmasında Çin’e şu sözlerle gönderme yaptı:
“Bu yılın başında Rusya ve Çin açıkça ‘sınırsız dostluk’ ilan etti. Ve sadece haftalar sonra Rusya, Ukrayna’ya karşı savaşını başlattı. Mesaj daha açık olamazdı. Eğer biz kendi kaderini tayin hakkı ve sınırların dokunulmazlığı gibi temel ilkeleri koruyacaksak, Putin bu savaşı kazanamaz. Ve Ukrayna bu savaşı kazanmalı. Bu yüzden ekonomik gücümüzü daha önce hiç olmadığı kadar seferber ettik. Birkaç gün ve hafta içinde, şimdiye kadar uygulanan en geniş kapsamlı yaptırımları onayladık.”
Rus ekonomisini vuran yaptırımların yanında Ukrayna’ya verilen mali desteği anımsatan Leyen, savaşın başlangıcından bu yana Avrupa’nın Ukrayna’ya 10 milyar eurodan fazla yardım açıkladığını söyledi. Ukrayna’yı gerektiği kadar destekleyeceklerini ekledi.
Avrupa’nın Üç Ana İlkesi Açıklandı!
Komisyon Başkanı, bugün Avrupa’nın ana ilkelerinden üçünü belirledi. İlkini, Rusya’nın şantaj kabiliyetini etkisiz hale getirmek ve kendi hareket kabiliyetlerini güçlendirmek olarak açıkladı.
İkincisini, dış tehditlere en çok maruz kalan demokrasileri desteklemekken üçüncüsünü, küresel jeopolitik değişimlere daha fazla bakmak ve kurallara dayalı küresel düzeni korumak ve genişletmek için ekonomik gücü kullanmak olarak anlattı.
İlk ilkeye göre kirli ve tehlikeli Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığı sona erdirmek gerektiğini söyleyen Leyen, bu işte başarılı iş çıkardıklarını dile getirdi.
Komisyon Başkanı’na göre tedarikçiler ışık hızında çeşitlendirilirken Rusya dışındaki kaynaklardan gelen gaz arzı Ocak 2022’den bu yana arttı. Avrupa’nın REPowerEU girişimiyle yeşil geçişi hızlandırmak için 300 milyar euroya kadar yatırım yapacaklarını belirten Leyen, yarın Baltık Denizi’ndeki benzer girişimleri görüşmek üzere Danimarka’da olacağını aktardı.
“Avrupa’daki Rus fosil yakıtlarının dönemi sona eriyor.” diyerek Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığı sona erdirmenin sadece ilk adım olduğunu vurguladı.
Aynı zamanda hızla yükselen elektrik fiyatlarının mevcut elektrik piyasası tasarımlarının sınırlarını ortaya koyduğunu kaydetti. Bu nedenle Avrupa Komisyonu, şu anda acil bir müdahale ve elektrik piyasasının yapısal reformu üzerinde çalışmalar yürütüyor.