Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Audi işçilerinden protestosu: Binlerce kişi sokağa indi

Volkswagen Grubu'nun yeniden yapılanma planı kapsamında Almanya'daki Neckarsulm fabrikasının kapatılabileceği yönündeki endişeler, binlerce Audi çalışanını protestoya yöneltti.
Audi işçilerinden protestosu: Binlerce kişi sokağa indi
HABER GİRİŞ

Almanya’da yaklaşık 6 bin Audi çalışanı, Volkswagen Grubu’nun yeniden yapılanma sürecinde Neckarsulm fabrikasının kapatılma ihtimaline karşı protesto düzenledi.

Göstericiler, yönetimden tesisin geleceğine ilişkin net bir açıklama talep ederken, olası bir kapanışın hem çalışanlar hem de bölge ekonomisi açısından ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti.

Volkswagen CEO’su Oliver Blume, daha önce Neckarsulm’un 2030 sonrasında kapanabilecek dört Alman fabrikasından biri olabileceğini belirtmiş, ancak henüz nihai bir karar alınmadığını ifade etmişti.

Şirketin yılın ikinci yarısında sendikalarla yeniden yapılanma ve işten çıkarmalar konusunda zorlu müzakereler yürütmesi bekleniyor. Grubun planladığı işten çıkarmaların 100 bine kadar çıkarabileceği konuşuluyor.

Yaklaşık 15 bin kişinin çalıştığı Neckarsulm fabrikasında Audi A5, A6, A8 ve elektrikli e-tron GT modelleri üretiliyor. İşçi temsilcileri, yüksek hacimli yeni bir elektrikli modelin bu tesise tahsis edilmesinin fabrikanın geleceğini güvence altına alabbileceğini savunuyor.

Audi, Çin pazarındaki satışların zayıflaması ve ABD’de yeterli üretim kapasitesine sahip olmaması nedeniyle tarifelerin baskısıyla karşı karşıya bulunuyor. Şirket geçen yıl da 2029’a kadar Almanya’da 7500 kişilik istihdam azaltma planını açıklamıştı.

Neckarsulm Belediye Başkanı Steffen Hertwig ise fabrikanın kapanmasının Baden-Württemberg eyaletinde otomotiv ekosistemi için felaket olacağını belirterek, Mercedes-Benz, Porsche ve Bosch gibi bölgedeki diğer büyük şirketleri de etkileyebilecek zincirleme sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/2Ç Kar/Zarar 17.84%-82.16%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.