Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran bugün yaptığı yazılı açıklamada istihdamdaki problemlere dikkat çekti. Tüm sektörlerde istihdam edilecek nitelikli iş gücü eksikliği yaşandığını söyleyen Baran, ara eleman sıkıntısının kronik bir soruna dönüştüğünü bildirdi.
İşverenlerin milyonlarca liralık yatırımlarla kurduğu işletmelerde istihdam edilecek kişi bulamadığına işaret eden Baran, “Ara eleman konusunun işletmeler için ana soruna dönüştü.” ifadelerini kullandı.
Teknolojik ilerlemeyle tüm dünyada hızlı bir değişim yaşandığını, bu sürecin pandemiyle hızlandığını belirtti. Makineleşmeyle insanların iş hayatının dışında kalacağından endişe edildiğini anımsatarak, şöyle konuştu;
“Robotlar iş yapacağı için insanlar işsiz kalacak diye endişe ederken, nitelikli hatta niteliksiz işgücü bulamaz hale geldik. İşverenler olarak bir araya geldiğimizde konuştuğumuz ilk konu istihdam edecek işçi bulamamak oluyor.”
Türkiye’nin Üretim ve Hizmet Potansiyeli Olumsuz Etkileniyor
Ara eleman olarak nitelendirilen kadrolarda çalışacak kişi bulunamadığını, bu durumunsa Türkiye’nin tüm üretim ve hizmet potansiyelini olumsuz etkilediğini vurguladı.
Türkiye’de özelleştirme çalışmalarıyla kamunun reel sektörün faaliyet gösterebileceği alanlardan çekildiğine işaret eden Baran, kamunun üzerindeki yükün hafiflemesi için özelleştirme yaptıklarını ekledi.
Bahsi geçen süreçte reel sektörün her alanda güçlendiğini ancak istihdam konusunda vatandaşların hedef olarak kamuyu görmeye devam ettiğini paylaştı.
Baran yaptığı açıklamada, “Kamu hayranlığını kırmadan, kamunun istihdam deposu olduğu algıyı yıkmadan reel sektörün çalışan işçi bulma sorununu çözmek mümkün değil.” ifadelerini kullandı.
Gençlerin Reel Sektörü Seçmeme Nedenleri Araştırılmalı
Reel sektörün çalışan bulamamasının nedenlerinden birinin kamunun uyguladığı ücret politikası olduğunu savunan Baran, “Çok düşük karlılık oranlarıyla faaliyet gösteren özel sektörümüzün ücretleri kamudaki bazı pozisyonların gerisinde kalıyor. İş arayanların beklenti düzeyindeki yükseklik de ne yazık ki ülkemiz gerçekleriyle örtüşemiyor.” dedi.
Özellikle gençlerin reel sektörü tercih etmemesinin nedenlerinin masaya yatırılması gerektiğini dile getirerek, sorunun kaynağının bulunup çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Reel sektörün işçi ve işverenle bir bütün olduğunu ifade eden Baran, nitelikli işgücüne sahip olmanın bir ülke için en büyük sermaye olduğunu söyledi.
İş ve Çalışma Kültürü Erken Yaşta Çocuklara Verilmeli
Ara eleman ihtiyacının sadece sanayi sektörü için değil hizmet sektörün için de çok önemli olduğunu aktaran Baran, ara eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik eğitimlerin hizmet sektöründe de olması gerektiğini belirtti.
Çalışma hayatında çıraklığın önemini de vurgulayan Baran, “Ağaç yaşken eğilir” atasözünü anımsatarak iş ve çalışma kültürünün çocuklara erken yaşta verilmesinin gerekliliğini dile getirdi.
ATO Başkanı Baran açıklamasında, çalışma hayatındaki sığınmacılar konusunun da tartışıldığını hatırlattı. Özellikle bazı sektörlerde sığınmacı çalışan sayısındaki oranının yüksekliğinin altını çizerek, eleman bulamama sorununun devamı durumunda sığınmacı istihdamın artabileceği konusunda uyarıda bulundu.