Coronavirüs salgınının ana çıkış noktası olan Çin, 2021 yılının başlarında vakaları çok kısa bir süre içinde kontrol altına almayı başarmıştı. Tüm dünya pandemiyle çetin bir mücadele verirken, Çin aldığı sıkı kurallar sayesinde normal hayata daha çabuk geçiş yaptı.
kolayca yatırım yapın
Ancak son birkaç aydır vakaların yeniden artmaya ve yeni varyantların görülmeye başlamasıyla birlikte tedbirler yeniden devreye sokuldu. Özellikle başkent Pekin’de sıfır vaka politikasıyla birçok işyerinin kapanmasından, apartmanların karantina altına alınmasına kadar sayısız kural hayata geçirildi.
Hükümet sıfır vaka politikasının ödün vermeden sürdürüleceğini söylerken, bu durumun ekonomiye olan yansımaları değerlendirildi.
Sıfır Vaka Politikası Ekonomik Büyüme için Endişe Kaynağı
Asya Kalkınma Bankası (Asian Development Bank – ADB) dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin için büyüme tahminlerini aşağı yönde revize etti.
Banka dün yayımladığı raporda, Çin’in gayri safi yurt içi hasıla büyümesinin 2022′de yüzde 4 oranında artacağını öngördü. Bu tahmin daha önceki raporda yüzde 5 açıklanmıştı.
Açıklamada, Çin’in sıfır vaka politikasına bağlı kalmaya devam etmesi ve sıkı karantina tedbirlerinin, büyüme tahminlerinin düşürülmesinde etkili olduğu bildirildi. 2023 yılı için ekonomik büyüme öngörüsü yüzde 4,8 oldu.
Karantinaya bağlı hane halkı tüketimindeki zayıflığa ek olarak, ekonomiyi olumsuz etkileyen başka bir durumun ise konut piyasasının istikrara kavuşmamış olması gösterildi.
Gelişmekte Olan Asya Ülkeleri için de Beklentiler Düşürüldü
Raporda gelişmekte olan Asya için 2022 büyüme tahmini yüzde 5,2’den yüzde 4,6’ya, 2023 için tahminler yüzde 5,3’ten yüzde 5,2’ye indirildi.
Hindistan ekonomisinin 2022 yılında yüzde 7,2, gelecek yıl yüzde 7,8 büyüyeceği öngörüldü.
Sri Lanka’daki ekonomik kriz, Hindistan’daki yüksek enflasyon ve buna bağlı parasal sıkılaştırma nedeniyle Güney Asya’nın büyüme tahmini yüzde 7’den yüzde 6,5’e çekildi.
Güneydoğu Asya için 2022 büyüme tahmini yüzde 4,9’dan yüzde 5’e, Kafkasya ve Orta Asya için yüzde 3,6’dan yüzde 3,8’e, Pasifik için yüzde 3,9’dan yüzde 4,7’ye yukarı yönde revize edildi.