Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Asya, İlk Kez Rus Petrolü İthalatında Avrupa’yı Geçti

Çin ve Hindistan, Batı’nın tutumuna karşın Rusya’dan rekor ölçüde ham petrol alımı yaptı. İşte detaylar…
Asya, İlk Kez Rus Petrolü İthalatında Avrupa’yı Geçti
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Batılı ülkeler Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’yı özellikle enerji sektöründen vurmayı amaçladı. Yaptırımlar nedeniyle ihracatı yapılamayan milyonlarca varil petrol denizlerdeki tankerlerde bekliyor.

Piyasa istihbarat firması Kpler, geçen hafta Rusya’da denizde depolanan ham petrolün toplam hacminin 74 – 49 milyon varil olduğunu bildirdi. Ukrayna saldırıları başlamadan önce bu miktarın 27 milyon varil civarında olduğu söylendi.

Enerji şirketinin aktardığı bilgiye göre denizlerdeki Ural ham petrolü miktarı Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önceki dönem ortalamasının üç katı civarında.

Deniz ürünlerinden yapılan ihracatın Şubat ayında 7,9 milyon varil, Mayıs’ta ise 6,7 milyon varil olduğu açıklandı. Söz konusu durum ABD ve bazı diğer ülkelerin, Rus ham petrolüne ve petrol ürünlerinin tamamına ithalat yasağı getirmesinden kaynaklandı.

Diğer yandan Çin ve Hindistan, Rusya’dan rekor düzeyde petrol alımı yaptı. Asya’nın Nisan ayında Rus petrolü için en büyük alıcı olduğu ve ilk kez Avrupa’yı geçtiği belirtildi. Mayıs ayında ise iki kıta arasındaki bu farkın daha da büyümesi bekleniyor.

GCM Yatırım Banner

Kpler’de kıdemli petrol analisti olan Jane Xie, Asya’daki bazı alıcıları siyasi duruştan çok ekonomik gelişmelerin motive ettiğini, ABD’nin Hindistan’ın Rusya’dan petrol alımını artırması konusunda olumsuz görüşünü belirttiğini hatırlattı.

Bu durumun ise şu anki ticaret akışı üzerinde aşağı yönlü risklere neden olabileceğine vurgu yaptı. G7 ülkeleri bu ay başında yaptığı açıklamada Rus petrolünün ithalatını aşamalı olarak durdurmayı veya yasaklamayı taahhüt ettiklerini bildirmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.