İngiltere merkezli ilaç ve biyoloji şirketi AstraZeneca, kanser tedavisi konusunda atılımda bulundu. Şirketten yapılan yazılı açıklamada ABD merkezli TeneoTwo Inc.’in tüm hisselerinin satın alınması için anlaşma yapıldığı bildirildi.
AstraZeneca’nın 1,27 milyar dolarlık satın alma teklifi yaptığı ve karşı tarafın bunu kabul ettiği bildirildi. Söz konusu miktarın 100 milyon doları önden ödenecek. Gerekli izinler tamamlandıktan sonra, satın alma işleminin yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.
Açıklamada deneysel ilaç olan TNB-486 ile diffüz büyük B hücreli lenfoma ve foliküler lenfoma dahil olmak üzere B hücreli hematolojik maligniteler için potansiyel yeni ilacın gelişiminin hızlandırılmasının amaçlandığı belirtildi.
İlaca dair verilen bilgide “TNB-486, hematolojik maligniteler ve katı tümörlerde umut verici bir terapötik yaklaşım olarak ortaya çıkan, T hücre angaje edicileri olarak bilinen bir terapötik antikor sınıfına aittir. T hücresi angaje edicileri, bağışıklık sisteminin T hücrelerini kanser hücrelerini tanıması ve öldürmesi için yeniden yönlendirmek üzere tasarlanmış bispesifik moleküllerdir.” ifadesi kullanıldı.
Satın Alma İşlemi 2022 Mali Tabloyu Etkilemeyecek
Hematolojik kanserlere karşı tedavilerde kullanılan ürünlerin geliştirilmesi için yapılan satın alma işleminin, şirketin 2022 mali kılavuzunu etkilemeyeceği belirtildi.
Yapılan anlaşmaya göre AstraZeneca, TeneoTwo’nun hissedarlarına 805 milyon dolara kadar ek koşullu Ar-Ge ile ilgili dönüm noktası ödemeleri ve 360 milyon dolara kadar koşullu ticari ilgili dönüm noktası ödemeleri yapacak.
AstraZeneca’nın kanseri ve tüm karmaşıklıklarını anlamak için bilimi takip ederek, yaşamı değiştiren ilaçları geliştirmek ve hastalara sunmak için her türlü kanser tedavisi sağlama tutkusuyla onkolojide bir devrime öncülük ettiği hatırlatıldı.