Tüketicinin alım gücünü her geçen gün daha da düşüren fiyat artışlarından sonra ekonomi yönetimi harekete geçti. Enflasyonun yüzde 73,50’ye kadar yükselmesiyle asgari ücrete yeni bir zam yapılma ihtimali konuşulmaya başlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 29. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada Temmuz ayında enflasyon farkları ile milletin her kesimini rahatlatacaklarını söyledi.
Hemen ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile bir araya gelerek asgari ücret meselesini konuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den gelen açıklamalar ise asgari ücrette zam yapılacağı beklentilerini artırdı.
Asgari ücrette yeni bir düzenleme olasılıklarına göre; yüzde 10 zam yapılması halinde net 4678,3 TL, yüzde 20 zam yapılması halinde net 5103,6 TL olacak.
Özel Sektör Maaş Zammı için Hükümet Kararını Beklemedi
Birçok şirket çalışanlarını yüksek enflasyona ezdirmemek için hükümetin kararı kesinleşmeden maaşlarda zam yaptı.
Dünya Gazetesi’nin özel haberine göre birçok önemli şirket hayat pahalılığının getirdiği zorlukları göz önünde bulundurarak, çalışanlarının maaşlarını 1000 – 1500 TL veya yüzde 15 – 30 oranında artırdı.
Bu firmalar arasında; AYD Otomotiv Endüstri, Şakalak Tarım Makineler, Ünver Group, Barida Makine, Panelsan, KMC Group, Baran Motor Bobinaj, Tolkar Makine, Kuryap, Erbakır, Askon Demir Çelik gibi isimler yer alıyor.
Bazı şirketler hükümetin asgari ücret zammı konusunda vereceği karar henüz kesinleşmeden harekete geçerken, bazıları Temmuz ayını beklemeyi tercih etti.
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş, asgari ücretin vergiden muaf olduğunu ancak işverenin inisiyatifi ile yapılacak artışın vergi dilimine gireceğini söyledi.
Devletin, firmaların çalışanlarına verdiği destekten vergi almasının doğru olmadığını belirten Buzbaş, “Çünkü adam yüzde 25 zam yapıyorsa zaten yüzde 10’nu vergiye gidecek. İşverenin yaptığı iyi niyetli destek motivasyonu yarı yarıya düşecek. Yani, çalışanın eline de bir şey geçmeyecek.” dedi.
Kimya Sektöründe Daha Fazla Zam Bekleniyor
Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı Haluk Erceber, sektördeki firmaların sene başında yüzde 40-50 oranında zam yaptığını ancak son fiyat artışlarından sonra yüzde 35 daha artırmayı planladığını açıkladı.
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, asgari ücretin tekrardan revize edilmesi gerektiğini söylerken, Adana Sanayi Odası Başkanı (ADASO) Zeki Kıvanç da ücretlerin ekonomik koşullar karşısında iyileştirileceğini dile getirdi.